În întâlnirile dedicate femeilor despre sănătate maternală și alăptare, care au avut loc în cadrul proiectului ”Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!”, au existat nenumărate întrebări adresate moașei Adina Păun. Ne-am gândit că ar putea fi utile răspunsurile la aceste întrebări și pentru alte femei, așa că am rugat-o pe Adina să ne ajute cu informații.
Ce se întâmplă și de ce nu am menstruație în fiecare lună?
Chiar în cazul femeilor sănătoase, ciclul menstrual poate “sări” o lună la un an sau doi. Dacă nu este vorba de o sarcină sau dacă ciclul este neregulat pe parcursul mai multor luni, trebuie să discutați cu medicul ginecolog și, eventual, și cel endocrinolog.
Este adevarat că nu-mi pot pune sterilet decât dupa o naștere sau după o anumita vârstă?
Steriletul se poate monta la orice vârstă, chiar dacă femeia respectivă a fost însărcinată/ a născut înainte sau nu. El se poate monta la 6 săptămâni după o naștere naturală sau prin cezariană.
Pot naște natural după ce am născut prin cezariană?
O mamă care a născut prin cezariană poate naște natural dacă nu se repetă cauza cezarienei- o mamă cu boală cardiacă severă nu va putea naște niciodată natural. În schimb o mamă care a născut prin cezariană datorită poziției intrauterine a primului făt poate încerca să nască a doua oară natural dacă poziția celui de-al doilea făt – și accesul la un medic familiar cu acest tip de naștere – o permit.
După 2 sarcini prin cezariană, se poate ca a treia să fie extra-uterină?
Orice sarcină, indiferent de numărul ei, de cum s-au petrecut nașterile anterioare sau de metoda contraceptivă folosită anterior de mamă, se poate fixa extrauterin. De aceea este important ca mama să se prezinte la un prim consult ginecologic imediat ce a aflat că este însărcinată ca să confirmăm prezența sacului gestational în uter.
De ce apar malformații congenitale la un bebeluș de 3kg încă de la naștere, dacă nu s-a consumat alcool și tutun?
Din pacate, cauza malfomației se cunoaște doar într-unul din două cazuri. Cei 50% ramași reprezintă de obicei un amestec de factori genetici, de mediu și teratogeni (medicamente, alcool, tutun etc). Cu alte cuvinte, un bebeluș poate avea o malformație din cauze care nu au nicio legatură cu ce a făcut sau nu mama în sarcină.
Este în regulă ca un bebeluș de 3 luni să fie alăptat și la sân, și la biberon cu lapte praf?
Cel mai bine pentru copil este să mănânce numai lapte matern în primele șase luni de viață. Dacă mama a încercat tot ce se putea și nu poate asigura laptele necesar bebelușului, este important ca suplimentul de lapte praf să vină în completarea laptelui matern.
Pot face sex în timpul sarcinii?
Sexul în sarcină este bine venit daca nu aveți placenta praevia(placenta inserată în dreptul colului), dacă sarcina nu este una cu risc de naștere prematură și/sau partenerii nu sunt expuși/purtători de boli cu transmitere sexuală.
Dacă am o boală cu transmitere sexuală, o va avea și copilul?
Depinde de boală. Două exemple în care transmiterea se poate face ușor mamă-copil sunt gonoreea și infecția activă cu HPV.
Dacă fac un avort e posibil să nu mai pot face copii după?
Există complicații ale avortului chirurgical care pot duce într-adevar la infertilitate sau dificultate în a duce sarcina la termen. Riscul crește dacă procedura a fost urmată de o complicație (hemoragie, infecție) sau dacă o femeie a avut un număr mai mare de avorturi, care pot slabi colul și pot duce la un risc mai mare de naștere prematură.
Avortul e gratuit?
Avortul este gratuit pentru persoanele asigurate CNAS.
E mai sigur să fac sex cu două prezervative în același timp?
Atât timp cât cuplul folosește un prezervativ de bună calitate și ambii au grija să nu îl perforeze cu unghiile sau cu alt obiect ascuțit, un prezervativ oferă o bună protecție împotriva sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuală.
Este adevărat că poți să fii alergic la prezervativ? Este adevărat că prezervativul poate să fie prea mic?
Prezervativele au mărimi diferite, exact ca un sutien. Pentru un bărbat care are nevoie de măsura mare, un prezervativ de dimensiune medie sau mică este într-adevăr prea strâmt. El se poate deplasa și poate expune cuplul fie la o sarcină nedorită, fie la o boală cu transmitere sexuală. 4-6% din oameni sunt alergici la latex, materialul din care sunt făcute majoritatea prezervativelor. Există însa variante de prezervative din latex sintetic, care protejează atât împotriva sarcinii cât și a bolilor cu transmitere sexuală.
Durerea de sâni și de burtă la ciclu înseamnă că am cancer?
Durerea de sâni și abdominală în timpul menstruației sunt normale și se întâmplă tuturor femeilor. Dacă însă aveți dureri menstruale care vă împiedică să vă continuați în linii mari ritmul de viață, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră ginecolog.
Dacă nu-ți vine ciclul menstrual pana la 12 ani e grav?
Menarha sau prima menstruație poate apare oricând până la vârsta de 16 ani. Dacă o fată nu are menstruație până la această vârstă, este important să discute cu un endocrinolog și/sau un ginecolog.
Mai multe informații despre SĂNĂTATE REPRODUCTIVĂ ȘI DREPTURI SEXUALE AICI. Material realizat în cadrul Programului În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC.