Servicii de asistență în criză: eșecuri în garantarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive pentru persoane refugiate din Ucraina în Ungaria, Polonia, România și Slovacia

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă în luna februarie a anului 2022 continuă să aibă consecințe devastatoare pentru poporul ucrainean. Sunt comise atrocități ample, atacuri împotriva civililor și a infrastructurii civile și încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv violență de gen și violență sexuală ca urmare a războiului. De când a început invazia, milioane de oameni din Ucraina au trecut granițele în Uniunea Europeană. Căutând adăpost, siguranță și securitate, mulți ajung mai întâi în Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Majoritatea sunt femei și copii.

De la începutul crizei, populațiile locale, societatea civilă și voluntarii din Ungaria, Polonia, România și Slovacia au răspuns cu o solidaritate fără precedent. Populația s-a mobilizat la o scară extraordinară și, deși imperfecte, au fost depuse eforturi semnificative pentru a răspunde atât nevoilor și circumstanțelor imediate, cât și celor pe termen lung ale refugiaților din Ucraina. Cu toate acestea, Ungaria, Polonia, România și Slovacia reprezintă unele dintre cele mai provocatoare contexte din Europa când vine vorba de sănătatea sexuală și reproductivă și de serviciile de sprijin pentru violența de gen.

Eșecurile guvernelor naționale de a investi și de a acorda prioritate acestor forme de îngrijire și sprijin, combinate cu cadrul legal și politic restrictiv și neclar, stigmatizarea continuă și lipsa de interes față de drepturile sexuale și reproductive, restricționează puternic accesul la o îngrijire de bună calitate.

Pe măsură ce milioane de femei și fete din Ucraina au sosit în Ungaria, Polonia, România și Slovacia, au
apărut serioase îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a obține forme esențiale de asistență medicală, servicii și sprijin. A devenit clar că încălcările drepturilor fundamentale în Ucraina erau agravate de încălcări ale drepturilor și în afara țării. A existat o îngrijorare deosebită pentru refugiatele care au suferit în urma violenței sexuale și de gen în urma războiului din Ucraina, inclusiv viol și alte forme de abuz sexual.


În perioada cuprinsă între iulie 2022 și aprilie 2023, organizațiile noastre au întreprins cercetări aprofundate, în mai multe țări, pentru a examina lacunele și barierele în accesul la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă și la serviciile de sprijin pentru violența de gen cu care se confruntă refugiatele și refugiații din Ucraina.

Pe parcursul a nouă luni, am colectat informații din interviuri semi-structurate cu peste 80 de experți,
profesioniști din domeniu și refugiate din Ucraina care se află în aceste patru țări.