Scrisoare deschisă adresată domnului premier Ludovic Orban cu privire la adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice
Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor a inițiat și sprijinit un dialog constant cu instituțiile Statului – Guvern, Parlament, parchete, judecătorii, CSM, IGPR pentru a promova modificări legislative și programe guvernamentale în sprijinul femeilor victime ale violenței. Dorim să continuăm dialogul și parteneriatele în speranța că vom realiza cât de repede cât mai multe dintre măsurile pe care le considerăm urgențe în lupta împotriva violenței domestice și violenței de gen.
Statisticile referitoare la cazurile de violență domestică și sexuală în România sunt îngrijorătoare: 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (Studiul FRA, 2014); din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017; 3.616 ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști în primele șase luni ale anului 2019; 3.520 ordine de protecție emise de instanțele de judecată în primele șase luni ale anului 2019; 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice au avut loc în primele 6 luni ale anului 2019, din care 8.396 de infracțiuni comise de soți și 3.500 comise de concubini; 28% din ordinele de protecție emise în 2018 au fost încălcate; 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei. Aceste date demonstrează necesitatea asumării și adoptării unor măsuri urgente în vederea prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor.
Ne exprimăm speranța că intenția noului Guvern este de a acționa urgent, rațional și eficient pentru binele victimelor violenței domestice și violenței de gen și pentru rezolvarea cât mai multor probleme sistemice. Noi, organizaţiile nonguvernamentale active în combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, ne oferim întreaga disponibilitate factorilor de decizie pentru a armoniza cadrul legislativ, a face eficientă implementarea legii şi a îmbunătăţi serviciile specializate oferite atât victimelor cât şi agresorilor.
Vă transmitem prin această scrisoare deschisă solicitările exprimate de Rețeaua VIF cu ocazia celei de-a V-a ediții a Marșului pentru Siguranța Femeilor ce a avut loc în 19 octombrie 2019.
Solicităm în primul rând bugetarea adecvată a programelor de prevenție, conștientizare și educație în rândul copiilor, tinerilor și adulților, precum și alocarea de fonduri pentru înființarea centrelor specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
De asemenea, solicităm adoptarea de urgență a legislației pentru sistemul de supraveghere a agresorilor folosind brățări electronice și modificarea Codului Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă femeia își retrage plângerea.
Pentru a asigura o intervenție cât mai bună și eficientă din partea autorităților în cazurile de violență domestică și sexuală, fără stereotipuri și prejudecăți cu privire la victime și agresori, subliniem necesitatea formării continue a personalului din IGPR, IML, servicii de sănătate, servicii sociale și a magistraților care lucrează cu cazuri de femei victime sau supraviețuitoare, precum și înființarea unei echipe mixte femeie-bărbat de agenți de poliție care să instrumenteze aceste cazuri.
De asemenea, vă solicităm publicarea unui raport de către Poliția Română cu privire la numărul de ordine de protecție încălcate în anul 2019 și la modul în care a fost îndeplinită, în aceste cazuri, obligația poliției de supraveghere a respectării ordinelor de protecție. Câți dintre agresorii care au încălcat ordinele de protecție sunt cercetați pentru încălcarea hotărârii judecătorești și câți dintre inculpații în dosare cu aceeași acuzație au primit pedeapsa cu închisoarea?
Semnatarele acestei solicitări sunt organizațiile neguvernamentale membre în Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF).
* * *
Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor este formată din 24 de organizații neguvernamentale și are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violenței de gen și de a combate discriminarea de gen.
În ultimii trei ani, Rețeaua a susținut semnarea și ratificarea Convenției de la Istanbul și a participat în grupuri de lucru alături de reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului pentru propuneri de modificare a legislației din România în acord cu prevederile acestei Convenții.
Cea mai recentă activitate a Rețelei o constituie realizarea Studiului privind monitorizarea implementării ordinului de protecție în perioada 2012-2016 și a altor măsuri și servicii în sprijinul victimelor.
* * *
Persoane de contact:
· Mihaela Săsărman, Asociația Transcena, 0723.300.403, mihaela@transcena.ro
· Cristina Horia, Fundația Sensiblu, 0726. 301.331, cristina.horia@adpharma.com
· Andreea Rusu, Centrul Filia, 0720 542 314, andreea.rusu@centrulfilia.ro
· Tudorina Mihai, Asociația Front, 0741.731.424, front.feminist@gmail.com –