Despre cercetare

Prin cercetare ne propunem să aflăm mai multe lucruri despre problemele cu care femeile se confruntă și să creștem nivelul de cunoaștere cu privire la inegalitățile de gen din cadrul societății.

În cadrul cercetăriilor întreprinse urmărim respectarea principiilor feministe de cercetare și reflexivitatea în cercetare. Nu vorbim în numele femeilor, ci ne propunem să aducem în dezbaterea academică și publică teme de interes din perspectiva de gen.

De asemenea, este important de menționat că FILIA a fost creată iniațial, în anii 2000, ca centru de cercetare în domeniul studiilor de gen, dezvoltând pe parcurs o tradiție în acest sens prin implementarea diferitelor programe și proiecte de cercetare.


În perioada februarie-mai 2021, Centrul FILIA a contactat prin Legea 544/2001 și telefonic toate spitalele din România care au secție de ginecologie. Din cele 171 de spitale care ne-au răspuns oficial în urma solicitării în baza legii 544/2001, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în 9 spitale se face avort medicamentos. Din medicii specialiști în obstetrică-ginecologie, doar o treime fac întreruperi de sarcină la cerere (275 din 802).

În ultimul an, în cel puțin cinci orașe din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric – întreruperea de sarcină realizată în afara unei unități medicale, fără personal medical, în lipsa unui mediu steril: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea.

În ceea ce privește motivația din spatele refuzului, 51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce țin de criza SARS-CoV-2. Mai jos puteți consulta câteva răspunsuri oficiale ale spitalelor de stat, cu titlu de exemplu:

Răspunsul oficial al Spitalului Orășenesc Deva: Medicul specialist în obstetrică-ginecologie existent (respectiv cel aflat în concediu fără plată în perioada 01.01.2021-31.12.2021) refuză să efectueze avorturi la cerere din următoarele motive:

Motive religioase (Să nu ucizi – porunca nr. 6)

Este manevră medicală la cerere și medicul are dreptul să refuze

Jurământul lui Hipocrate: medicul trebuie să facă tot ce poate pentru a menține viața, nu să omoare.

[…] De obicei, pacientele sunt îndrumate spre spitalele din Timișoara (Maternitatea Odobescu, Maternitatea Bega), însă din martie 2020 până în prezent nici în acestea nu se mai efectuează avorturi la cerere.

Răspunsul oficial al Spitalului Municipal Dr. Al. Simionescu Hunedoara: Niciun medic specialist obstetrică-ginecologie din unitatea noastră nu efectuează avorturi la cerere. Motivele invocate sunt religioase și de ordin medical, având în vedere riscurile pe care le implică această manevră, care este la solicitarea pacientei, nu din motive medicale. […] Avortul la cerere nu intră în contractul medicului ca furnizor de servicii medicale, poate constitui o contradicție în convingerile medicilor care doresc să salveze vieți, să se ocupe de probleme de sterilitate, mai ales în contextul scăderii natalității.

Faptul că în prezent nu există în fiecare județ spitale în care să se facă avorturi la cerere le  pune în pericol pe paciente. În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le  crește acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în  imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiții de siguranță, fapt care duce la  situații în care își induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, așa cum s-a și întâmplat de la începutul pandemiei. Această situație nu  este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966 a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei și-au pierdut viața și circa 100.000 de femei s-au automutilat.  

Această problemă vine pe fondul faptului că în România nu există contracepție gratuită, programe  coerente de planning familial sau educație sexuală în școli, ceea ce le afectează în mod  disproporționat tocmai pe cele mai vulnerabile dintre noi.

Reamintim că Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi  de sarcină în condiții sigure constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD,  2018). În 2021 Raportul Matić sublinia din nou că îngrădirea accesului la drepturile reproductive ale populației reprezintă o formă de violență. Mai mult, raportul critică refuzul pe baze morale al medicilor, invocat în majoritatea spitalelor din România. 

Accesând această hartă puteți consulta lista spitalelor în care se fac întreruperi de sarcină la cerere, inclusiv spitalele care fac doar avort medicamentos, prețul unei proceduri și alte observații despre acele unități medicale.