Ce poți face dacă ești agresată?

1. În situații de criză, dacă viața ta sau a copiiilor tăi este amenințată, sună de urgență la 112!

Un echipaj de poliție se va deplasa la fața locului și, dacă este cazul, o ambulanță. În funcție de gravitatea cazului, polițistul poate da imediat un ordin de protecție provizoriu, care îl poate evacua pe agresor și îi poate impune să păstreze o distanță minimă față de victimă și de copiii acesteia.

2. În funcție de gravitate, echipajul de poliție va veni însoțit de o ambulanță pentru a transporta sau a îndruma victima la spital sau la unitatea de primiri urgențe.

3. Obținerea certificatului medico-legal de la unitățile de medicină legală.

Numai după consultația la spital, dacă este cazul, victima poate merge la un laborator de medicină legală pentru obținerea certificatului medico-legal care va demonstra numărul de zile de îngrijiri medicale necesare și poate reprezenta o probă în instanță, dacă victima va dori să se prezinte în fața unui judecător pentru obținerea unui ordin de protecție.

Dacă unitatea de medicină legală se află într-o altă localitate decât cea în care locuiește victima, aceasta va trebui să aibe banii necesari pentru drum, iar eliberarea certificatului medico-legal poate fi făcută pe loc sau în câteva zile. Pentru certificatul medico-legal este necesar ca victima să se prezinte cu actul de identitate (buletin, pașaport, carte de identitate).

4. Înregistrează o plângere penală la poliție

După ce ai obținut certificatul medico-legal este bine să înregistrezi o plângere penală la poliție împotriva persoanei care te-a agresat în care să povestești cu cât mai multe detalii ce s-a întâmplat și să numești martori, dacă este cazul. Poliția trebuie să îți dea un număr de înregistrare a plângerii penale. Această plângere poate reprezenta o probă în instanță dacă vei dori să obții un ordin de protecție.

5.Cere un ordin de protecție 

Dacă cineva din familia ta este violent cu tine sau te amenință pe tine sau pe copiii tăi, poți cere un ordin de protecție!

Este nevoie să completezi o cerere tip, care se depune la Judecătoria de care aparții. Cererea poate fi introdusă personal sau, dacă ești de acord, de către o persoană de la serviciile sociale care se ocupă cu violența în familie, de un procuror sau de un polițist.

Pentru obținerea unui ordin de protecție, este bine să ai (dar nu e obligatoriu) un certificat medico-legal (eliberat de unitatea de medicină legală), plângere penală înregistrată la poliție și martori care să spună în fața instanței ce s-a întâlmplat.

Numărul unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice: 0800 500 333.Linia telefonică este un serviciu specializat, deschis 24 de ore din 24 și se adresează atât persoanelor care s-au confruntat cu o formă de violență, cât și celor care doresc informații sau consiliere.De aici poți afla informații despre serviciile de consiliere și adăpost din zona în care locuiești.

PLAN DE SIGURANȚĂ: să îți pui într-un loc sigur, într-un ghiozdan sau la o persoană de încredere, acte sau copii după acte, bani, medicamente, un telefon de rezervă, câteva haine pentru tine și copiii tăi, astfel încât, într-o situația de criză, să poți părăsi locuința având la tine minimul necesar.

STRÂNGE PROBE:acte medicale, certificat medico-legal, plângeri la poliție, sesizări înregistrate la asistența socială, mesaje scrise (sms, emailuri, scrisori), desene, fotografii, înregistrări video sau audio, martori;

Nimeni nu are dreptul să te lovească! Nu există scuze pentru violență!

Nu este vina ta! Violența domestică este în afara legii!

Mai multe informații la www.violentaimpotrivafemeilor.ro

Mai multe informații despre VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ȘI CE POȚI FACE AICI.  Material realizat în cadrul Programului În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC.