Misiune

Suntem o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități, activități de advocacy, activism și sensibilizare, studii și analize.

Credem în complementaritatea celor trei domenii principale de activitate, printr-o abordare intersecțională, care să țină cont de interesele și nevoile diverse ale femeilor, pentru promovarea egalității de gen și de șanse, precum și a valorilor feministe la nivelul întregii societăți.

Prin activism

ne propunem revendicarea politică a spațiului public de către femei. În cadrul activităților de activism desfășurate se numără organizarea de proteste, organizarea de campanii publice și alte forme de manifestare ale căror scop a fost acela de a aduce în spațiul public teme de interes din perspectiva de gen.

Suntem o organizație feministă care luptă pentru drepturile femeilor și pentru ca vocile lor să se faca auzite și ascultate. Ne dorim să contribuim, prin prisma experiențelor noastre și a expertizei academice și activiste la combaterea prejudecăților, discriminării și stereotipurilor din societate.

FILIA este o organizație în care voluntarele și voluntarii pot crește, se pot emancipa și solidariza pentru diferite cauze.

Prin activitățile de advocacy

ne propunem:

1.să promovăm la nivelul societății politici publice de gen care să răspundă în mod corespunzător problemelor inegalităților de gen;
2.să sancționăm derapajele insituționale sau individuale ale actorilor relevanți, care afectează în mod negativ situația femeilor sau promovează atitudini discriminatorii la adresa unui grup social. Activitățile de advocacy includ activități și programe de promovare a egalității de gen și combatere a stereotipurilor și discriminării de gen atât la nivelul politicilor publice, cât și la nivelul întregii societăți. Prin sancționarea publică a derapajelor sau a lipsei de acțiune a decidenților politici, producem schimbarea atitudinii acestora față de femei.

Prin cercetare

ne propunem să aflăm mai multe lucruri despre problemele cu care femeile se confruntă și să creștem nivelul de cunoaștere cu privire la inegalitățile de gen din cadrul societății. În cadrul cercetăriilor întreprinse urmărim respectarea principiilor feministe de cercetare și reflexivitatea în cercetare. Nu vorbim în numele femeilor, ci ne propunem să aducem în dezbaterea academică și publică teme de interes din perspectiva de gen.

De asemenea este important de menționat că FILIA a fost creată inițial, în anii 2000, ca centru de cercetare în domeniul studiilor de gen, dezvoltând pe parcurs o tradiție în acest sens prin implementarea diferitelor programe și proiecte de cercetare.