Comunicat de presă
Avortul – un drept legiferat, dar greu de accesat în România anului 2019?
Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, au publicat în iunie 2019 raportul ”Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România”. Rezultatele raportului sunt îngrijorătoare:
Monitorizare a fost realizată în luna aprilie 2019, înaintea sărbătorilor de Paște. Din cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină:
Se fac întreruperi de sarcină oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).
Nu am putut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns).
Atragem atenția că nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și a problemelor de ordin medical, cât și al nașterilor în rândul adolescentelor.
Amintim că în România peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului în perioada comunistă, iar îngrădirea accesului femeilor la întrerupere de sarcină la cerere conduce la avorturi făcute în condiții improprii. Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure, constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD, 2018).