Date statistice la nivelul parchetelor pentru anul 2022 privind unele infracțiuni contra libertății și integrității sexuale

Cum arată fenomenul violenței sexuale în România în 2022?

⚠️ au fost soluționate 1773 de cauze privind infracțiunea de viol – 75% dintre ele au fost soluționate prin clasarea dosarului.

⚠️ au fost soluționate 829 de cauze privind agresiunea sexuală – 74% dintre ele au fost soluționate prin clasare.

⚠️ au fost soluționate 2125 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor – 222 au fost soluționate prin renunțare la urmărirea penală și 1240 prin clasare.

⚠️în 2022 a crescut numărul cauzelor soluționate privind infracțiunea de agresiune sexuală și act sexual cu un minor.

La finalul anului 2022 figurau ca nesoluționate 2628 de cauze privind infracțiunea de viol, 1648 de cauze privind infracțiunea de agresiune sexuală și 4445 de cauze privind infracțiunea de act sexual cu un minor.

Cine sunt agresorii?

‼️ 98% dintre inculpații persoane fizice trimiși în judecată în 2022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt bărbați.

Cine sunt victimele?

‼️ 92% dintre victimele inculpaților trimiși în judecată în 2022 pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor sunt femei. (215 femei și 1011 fete)

#feministreminder: violența împotriva femeilor este peste tot în jurul nostru, indiferent de mediul de rezidență, educație, statut socio economic, etnie sau religie. Fiecare dintre noi suntem cel puțin o dată în viață martori, direct sau indirect, la violență. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, sa sprijinim supraviețuitoarele violenței, să condamnăm agresorii și să aducem în spațiul public discuția despre violența de gen.

#VREMSĂFIMÎNSIGURANȚĂ