Prevenirea cancerului de sân

Ce este cancerul de sân?

Cancerul mamar (frecvent numit de sân) este o creștere necontrolată a unor celule din țesutul mamar, care ajung la un moment dat să formeze o tumoră. O astfel de tumoră se consideră malignă în momentul în care celulele ei invadează țesuturile din apropiere sau când ajung în alte părți ale corpului. 

Cancerul de sân se poate forma în mai multe părți ale țesutului sânului – cele mai comune forme se formează în canalele ductale, adică în acele canale care poartă laptele matern către sfârcuri. De obicei, cancerul de sân are aparența unui nodul – dar aceasta nu este o regulă absolută. E bine de știut, însă, că nu orice nodul sau chist care apare în sân este cancer. De aceea este important ca o femeie care prezintă astfel de noduli să îi supravegheze constant la medic.  

Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer care apare în populația României – el reprezintă peste un sfert din totalul cancerelor care afectează femeile. Prin comparație cu alte țări europene, în România sunt diagnosticate puține cazuri – și acestea într-un stadiu târziu, ceea ce conduce la o rată mare a deceselor. 

Totuși, cancerul de sân este vindecabil – în proporție mare atunci când este depistat devreme. De aceea, în țările din UE, numărul deceselor cauzate de cancerul mamar este în scădere. În România, acesta crește – lucru care are mai multe cauze, principala fiind totuși diagnosticarea târzie. 

Factori de risc:

Șansele ca o femeie să dezvolte cancer de sân în timpul vieții sale sunt crescute. Datele din Statele Unite și Marea Britanie arată că riscul individual este de 12,33%, iar unii factori care favorizează apariția acestui tip de cancer sunt pur și simplu naturali – este vorba despre sex (deși cancerul de sân poate apărea, mult mai rar, și la bărbați), vârstă și fond genetic. Spre exemplu, simpla creștere în vârstă favorizează apariția cancerului mamar. De la 30 la 50 de ani, incidența crește de 10 ori. Ereditatea este, și ea, un factor important – persoanele care au cel puțin un caz de astfel de cancer în familie sunt mai predispuse să dezvolte cancer mamar. Pentru aceste cazuri există teste genetice care depistează prezența anumitor gene ce favorizează apariția cancerului. 

Alți factori care influențează apariția cancerului de sân sunt (mai) controlabili – se consideră că expunerea la radiații, consumul de alcool, obezitatea, lipsa activității fizice, lipsa nașterilor sau a alăptării sunt lucruri care afectează șansele de a dezvolta cancer mamar.

Depistare precoce pentru cancer de sân: 

Există mai multe modalități prin care se poate depista precoce cancerul mamar. Acestea sunt auto-examinarea sânului, examenul clinic al sânului, mamografia, ecografia, rezonanța magnetică nucleară și tomosinteza. 

Auto-examinarea sânului

Auto-examinarea nu este o metodă propriu-zisă de screening, recunoscută medical, pentru a depista precoce cancerul de sân. Însă ea ajută la cunoașterea propriilor sâni și la detectarea oricărei modificări cât mai curând. Auto-examinarea sânilor se face în cinci pași.  

Pasul 1: Privindu-te în oglindă, cu spatele drept și mâinile în șolduri, poți vedea dacă sânii tăi au forma, dimensiunea și culoarea obișnuită. Lucrurile pe care ar trebui să le semnalezi medicului, dacă le observi în această fază, sunt orice încrețituri, gropițe, sfârcuri inversate (numite și mameloane invaginate, atunci când mamelonul e tras către interior), roșeață, iritație, umflături.

Pasul 2: Observă aceleași posibile modificări, de data aceasta cu brațele ridicate deasupra capului. 

Pasul 3:De asemenea, poți observa și dacă există vreo scurgere din sfârcuri (fluidele pot fi de consistența apei, a laptelui, galbene sau cu urme de sânge).

Pasul 4:Întinsă pe pat, cu brațul corespondent sânului pe care îl examinezi sub cap, examinează-ți sânul folosind cealaltă mână (dreapta pentru sânul stâng, stânga pentru sânul drept). Folosind cele trei degete din mijloc laolaltă, întinse, fă mișcări circulare și ferme, care să acopere treptat întreaga suprafață a sânului. Folosește aceste mișcări circulare dintr-un capăt în altul al suprafeței, de la claviculă spre abdomen și de la subraț spre stern. Presiunea mișcărilor ar trebui să te facă să simți pe rând întreg țesutul, până la coaste. Poți repeta făcând mișcări de sus în jos.

Pasul 5:Folosind aceleași mișcări ca la pasul 4, reia examinarea în timp ce stai în picioare sau așezată, cu mâna corespondentă sânului pe care îl examinezi întinsă deasupra capului. Este posibil să îți fie mai simplu să faci această examinare sub duș, când pielea este udă și alunecoasă de la săpun.

Dacă pe parcursul acestor pași ai observat modificări, umflături, iritații inexplicabile, fie subraț, fie în textura sânului sau a mamelonului, semnalează-le imediat medicului tău de familie. 

Examenul clinic al sânului

Examenul clinic este făcut de medic de obicei în combinație cu metode mai avansate de screening, precum mamografia. Cum screening-ul de masă nu există la noi în țară, este utilă (dar nu suficientă) această examinare regulată, care poate fi realizată de medicul de familie. Examinarea constă în inspectarea și palparea glandelor mamare și a ganglionilor limfatici din apropierea lor.

Ecografia

Ecografia depistează formațiunile (chisturi, noduli etc.) care pot apărea în sân, dar nu trebuie folosită ca substitut pentru mamografie. Această metodă este folosită mai ales în cazul femeilor tinere.

Mamografia

Este metoda folosită pentru screening-ul în populația generală între vârstele de 50 și 69 de ani, când strategia IARC recomandă ca un astfel de examen să aibă loc o dată la doi ani. 

În România, nu există în prezent (ianuarie 2019) un program național de screening prin care să fie oferită gratuitate necondiționată pentru mamografii. Totuși, dacă există fonduri prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), există posibilitatea ca femeile asigurate să beneficieze de gratuitate dacă au trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Din păcate însă sunt șanse reduse ca femeile să beneficieze de o astfel de măsură în timp util.

În a doua jumătate a anului 2019 statul român va demara un program național de screening a cancerului de sân.  Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening naţional de cancer mamar sunt: o consultaţie primară, efectuarea de mamografie şi ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formaţiune care ridică suspiciuni şi excizia locală a leziunilor sânului. 

Mai multe informații despre PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN ȘI A CANCERULUI DE SÂN AICI. Material realizat în cadrul Programului În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC.