ÎNAPOI
Traian

Stereotipuri

Ce stereotipuri sunt în joc?

  • Minimalizarea violenței: „ce i-a făcut?”
  • Relativizarea consimțământului: „ele trebuie convinse”, „bărbații sunt datori să încerce” = refuzul unei femei nu este valid
  • Falsa echivalență: „orice bărbat care vorbește cu o femeie e deplasat” = echivalarea hărțuirii (atingeri neconsimțite, urmărire, avansuri abuzive) cu o simplă conversație

Impact

Cum afectează acest discurs victima violenței?

Stereotipurile de tip „bărbatul trebuie să convingă femeia” fac victimele să simtă că orice ar spune nu pot opri avansurile nedorite, fiindcă un „nu” din partea lor va fi luat drept un „poate”.

Când simt că refuzul lor nu este suficient pentru a opri avansurile, victimele se simt încolțite, într-o stare permanentă de alertă pentru a găsi o cale de scăpare în caz că li se vor încălca limitele.

Alternativa

Care ar fi fost reacția potrivită?

Traian ar fi putut să nu perpetueze violența dacă ar fi ales:

  • Să taxeze comportamentul prietenului său 
  • Să se informeze despre consimțământ: dacă nu este informat, entuziast și răspicat, atunci nu este valid.
  • Să nu propage clișee sexiste de tipul „bărbatul e vânătorul și femeia este prada”.

Norway FRDS
Norway FRDS
filia transcena anais grado

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

PARTENERI

filia transcena anais grado