ÎNAPOI
Ioana

Stereotipuri

Ce stereotipuri sunt în joc?

  • Blamarea victimei: Ioana plasează exclusiv pe umerii Taniei responsabilitatea de a se proteja printr-o serie de măsuri – să nu flirteze, să nu zâmbească, să nu fie politicoasă.

Impact

Cum afectează acest discurs victima violenței?

Victimele hărțuirii sexuale au nevoie de susținere și empatie în primul rând de la cercul lor apropiat. Atunci când și prietenii le chestionează sau le blamează pentru agresiunile altora, adaugă un strat suplimentar de abuz, făcându-le să se simtă vinovate și lipsite de apărare.

Alternativa

Care ar fi fost reacția potrivită?

Ioana ar fi putut să nu perpetueze violența dacă ar fi ales:

  • Să o asculte și susțină pe Tania fără să o judece.
  • Să se informeze despre dinamica violenței sexuale, care nu vine din comportamentul victimei, ci exploatează frica acesteia de a refuza brutal un agresor imprevizibil.
  • Să o încurajeze pe Tania să ia măsurile de care are nevoie pentru a se simți în siguranță: să depună plângere la poliție, să participe ca martor dacă este necesar.

Norway FRDS
Norway FRDS
filia transcena anais grado

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

PARTENERI

filia transcena anais grado