ÎNAPOI
Coco

Stereotipuri

Ce stereotipuri sunt în joc?

  • Gaslighting: “exagerează foarte mult”, “e singura care se plânge”
  • Minimalizarea abuzului: “ne mai jucăm cu limitele”, este doar „feedback negativ”
  • Blamarea victimei: este vina ei fiindcă a ales un domeniu profesional dominat de bărbați și nu e poate adapta
  • Masculinitate toxică: dacă lucrezi cu băieții, trebuie să accepți să fii tratată după normele tradiționale de socializare masculine
  • Falsa alegere: singurele alternative sunt să lucrezi alături de bărbați și să accepți abuzurile, sau să alegi un domeniu atribuit traditional femeilor (secretariat)

Impact

Cum afectează acest discurs victima violenței?

Gaslighting-ul este o formă de abuz emoțional și manipulare. Coco încearcă s-o facă pe Dana să se îndoiască de propria percepție și judecată asupra tratamentului pe care îl primește. Această formă de violență este una dintre cele mai puternice și care lasă traume profunde, ținând victima într-o stare de confuzie care o împiedică să ia măsuri pentru a se proteja sau distanța de mediul abuziv.

Mai mult, agresorul își legitimează abuzurile prin faptul că alți colegi nu se plâng. Victima ajunge astfel să se simtă singură împotriva tuturor, lipsită de susținere, ceea ce amplifică sentimentele de vinovăție și neîncredere în propria perspectivă.

În situații în care este cuvântul victimei împotriva cuvântului agresorului, dezechilibrul de putere dintre un bărbat în poziție de conducere și o femeie tânără la început de drum va înclina balanța în favoarea agresorului.

Alternativa

Care ar fi fost reacția potrivită?

Coco și-ar fi putut corecta comportamentul abuziv dacă ar fi ales:

  • Să o asculte pe Dana și experiența ei fără a deveni defensiv
  • Să recunoască modul în care comportamentul său o afectează emotional pe Dana
  • Să evalueze modul în care se comportă cu Dana în comparație de colegii ei bărbați, cât de echitabil distribuie proiectele între aceștia și cât de obiectiv oferă feedback-uri
  • Să o întrebe pe Dana de ce are nevoie pentru a se simți în siguranță și motivată la muncă și să își adapteze stilul de management la nevoile ei

Norway FRDS
Norway FRDS
filia transcena anais grado

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

PARTENERI

filia transcena anais grado