TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Sesiune informativă la Universitatea din Pitești

Ieri am fost la @official_upit pentru a vorbi cu studente și studenți, dar și cu cadre didactice, despre hărțuirea sexuală în universități:

📍cum arată hărțuirea sexuală din mediul universitar în cifre conform raportului nostru;
📍ce este hărțuirea sexuală, ce forme și efecte are;
📍ce putem face dacă ne-am confruntat sau suntem martore/i la un act de hărțuire sexuală;
📍ce putem face pentru un mediu mai sigur, lipsit de discriminare și violență împotriva fetelor și femeilor.

Mai mult, alături de colegele de la Universitatea din Pitești lucrăm la prima procedură din Codul de Etică sensibilă la gen și hărțuire sexuală dintr-o universitate din România. Această procedură are ca obiectiv combaterea și prevenirea discriminării de gen și a hărțuirii prin:

✅ definirea clară a discriminării de gen și hărțuirii sexuale;
✅ menționarea unor prevederi clare și a unor pași ușor de urmărit pentru depunerea unei sesizări: ce poți face dacă ai fost hărțuit/ă sexual, care este procesul unei anchete lansate de Comisia de Etică etc.;
✅ oferirea unui model de sesizare și a tuturor informațiilor necesare în acest demers;
✅ menționarea unor sancțiuni în funcție de gravitatea actului de hărțuire sexuală.

Informarea și sensibilizarea persoanelor din mediul academic cu privirea la hărțuirea sexuală și crearea unui cadru legislativ care să reglementeze și sancționeze aceste comportamente sunt măsuri esențiale pentru crearea unui mediu academic mai sigur. ⚠️

💪 Sperăm că acest exemplu va inspira și alte universități din România să aibă o atitudine de zero toleranță față de hărțuirea sexuală.
_____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod neces ar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania