TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Cum arată hărțuirea sexuală din universități în cifre?

În presă, în social media, în grupurile de prieteni auzim tot mai des de cazuri de hărțuire sexuală din universități, însă cum stă situația la nivel instituțional?

În perioada februarie – martie, am cerut, prin legea 544 privind accesul la informațiile de interes public, toate sesizările privind cazurile de discriminare și hărțuire sexuală din ultimii 5 ani din toate universitățile publice.

Cum arată cifrele?

‼️ În 5 ani universitari, în 52 de universități publice au fost înregistrate 14 de sesizări privind fapte de hărțuire sexuală.
‼️ În 5 ani universitari, în 52 de universități publice au fost înregistrate 22 de sesizări privind fapte de discriminare.

Vedem astfel că universitățile eșuează în a încuraja studentele și studenții să sesizeze aceste cazuri: prin lipsa de informare, prin lipsa de reglementări, prin procesul dificil de a sesiza cazurile și prin lipsa unor soluții reale, comunicate transparent.

Această lipsă de informare se vede și în date:

❌ doar 23%, adică 12 universități din 52, menționează clar cum se face o sesizare.
❌ doar 25%, adică 13 din 52 de universități, menționează ce se întâmplă în urma depunerii unei sesizări.

Cine hărțuiește și cine este hărțuit/ă?

📍în 23 de cazuri autorul faptei de hărțuire/discriminare este un profesor, iar victima un/o student/ă.

📍în 5 cazuri autorul faptei de hărțuire/discriminare este un profesor, iar victima un/o profesor/oară.

📍20 din cele 21 persoane hărțuite sunt femei.

📍14 din 15 autori ale faptelor de hărțuire sunt bărbați, 1 autor este femei.

Putem observa un dezechilibru de puteri: în general profesorii cu influență se folosesc de legitimitatea și puterea pe care o au pentru a hărțui și pentru a minimiza experiențele studentelor.

Reamintim că pentru o studentă este cu atât mai greu să vorbească despre o experiență de hărțuire atunci când vine din partea unui profesor cunoscut: îi este frică că nu va fi crezută, că va judecată, blamată sau izolată.

Prin lipsa informațiilor și a resurselor, universitățile creează un mediu în care studentele și studenții sunt vulnerabili în fața acestei forme de violență.

_____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania