Despre drepturi și reprezentare ♀
În octombrie, alături de @anosr_ro, am organizat 2 grupuri de inițiativă studențească care luptă împotriva hărțuirii sexuale în mediul academic: @initiativavids– Vocea Împotriva Discriminării Studentelor și Studenților (București) și Mișcare Studențească pentru Siguranță în UPT (Timișoara).
Ce au mai făcut între timp cele 2 grupuri?
✅ au creat o campanie de comunicare care să ducă la conștientizare și să încurajeze discuțiile publice despre hărțuirea sexuală din mediul academic.
✅ au conturat un plan de advocacy care să ducă la introducere în codul de etică a unor prevederi și sancțiuni reale și în funcție de gravitatea faptei. Planul va fi implementat pe tot parcursul acestui an universitar.
✅ au lucrat la un plan de consultare cu asociații studențești și persoane cheie pentru a crea un mediu academic mai sigur.
Reamintim că:
⚠️ în prezent, peste jumătate dintre codurile de etică ale universităților din țară NU menționează nici măcar la nivel MINIMAL termenul de hărțuire sexuală.
⚠️ doar 4 coduri de etică din 85 au prevederi pentru hărțuire și doar 3 pentru hărțuirea sexuală.
⚠️ în ultimii 5 ani, în 52 de universități au fost înregistrate doar 12 cazuri de hărțuire sexuală. Studentele și studenții nu au curajul și resursele necesare de a vorbi despre acest fenomen și de a-l sesiza mai departe.
‼️Într-un context în care cazurile de hărțuire sexuală sunt ignorate sau ascunse în mod sistemic, vocile studentelor și ale studenților care vorbesc despre experiențele lor și care cer resurse și măsuri mai bune pentru prevenirea și combaterea discriminării și a hărțuirii sexuale ar trebui încurajate și susținute.
Aplaudăm eforturile studentelor și studenților din cele 2 inițiative care luptă pentru un mediu academic în care toate persoanele se simt în siguranță, indiferent de gen.
Vă încurajăm și pe voi să susțineți cele 2 grupuri și să apelați la ele dacă vă confruntați cu un caz de hărțuire sexuală. 💪