TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Infografice analiză coduri de etică

În ultimul timp au apărut în presă tot mai multe cazuri de abuz sexual din mediul academic, însă de prea puține ori vedem măsuri reale din partea universităților și a autorităților responsabile.

Anul acesta am realizat un raport de cercetare privind fenomenul discriminării de gen și al hărțuirii sexuale din mediul universitar.

În cadrul acestei cercetări, am analizat cadrul care reglementează comportamentul profesorilor și al studenților: Codul de Etică. Din 85 de coduri:

‼️ doar 12 coduri, adică 14%, oferă o definiție a hărțuii sexuale.
‼️ doar 10 coduri, adică 12%, menționează exemple de fapte de hărțuire sexuală;
‼️ doar 4 din 85 au prevederi în mod specific pentru hărțuirea sexuală;
‼️ 1 singur oferă un model de sesizare pentru cazurile de hărțuire sexuală.

Însă în ce spații sunt studentele și studenții protejate/i de hărțuirea sexuală?

⚠️ Deși contextul pandemic a dus la mutarea cursurilor în mediul online, doar 2 coduri din 85 menționează hărțuirea sexuală din online.

⚠️ Doar 11 coduri din 85 iau în considerare faptele de hărțuire care se petrec în afara spațiului universitar, deși de multe ori profesorii se folosesc de spații precum taberele studențești pentru a hărțui sexual.
⚠️ Doar 16 din 85 coduri de etică menționează sancționări în funcție de statut: student, profesor, persoal auxiliar etc.
Reamintim că un cadru didactic se află într-o poziție de putere față de studente și studenți, având astfel mecanismele necesare pentru a intimida victima.
_____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania