Așa cum nu există bani cu femei, nu există nici bani pentru femei.
Așa că am creat propria noastră hârtie – una care chiar face diferența! Fiecare scanare deblochează simbolic suma de 20 de lei și le reamintește celor de la guvernare că e nevoie de bani. Pentru planul național de contracepție, pentru femei. Pe tine nu te costă nimic, dar poate ajuta zeci de mii de femei și fete.
Bancnote deblocate pănă acum:
bancnote

Planul Național de Contracepție există doar pe hârtie!

La fel ca multe alte lucruri. Îți amintești când lansarea bancnotei de 20 de lei trebuia să celebreze femeile din România în 2021? Ei bine, nu s-a întâmplat. Sau mai bine zis, s-a terminat așa cum a început. Bancnota a fost văzută prea puțin în circulație. Românii nu au văzut-o poate niciodată.

Dă bancnota mai departe, fizic sau digital.

Fiecare scanare contează!

E nevoie de bani. Pentru plan, pentru femei.

Legea există,

banii nu.

7.500.000 lei trebuie alocați pentru a face planul realitate. Însă oamenii ministerului amână bugetarea lui.

Lipsa acestui plan afectează aproape toate femeile din România, de toate vârstele, în toate zonele țării.

Uite câteva dintre consecințe.

Femeile nu se pot proteja de infecții cu transmitere sexuală și sarcini nedorite.

Suntem în topul țărilor din UE în privința nașterilor în rândul minorelor.

Femeile și fetele nu știu ce metodă de contracepție să folosească sau nu folosesc deloc.

Bune practici

Care sunt țările care decontează contracepția în Uniunea Europeană?

17 state membre din Uniunea Europeană decontează contracepția cel puțin pentru tineri și persoane vulnerabile: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

Unele dintre ele implementează programare de decontare totală sau parțială a contracepției de câteva decenii, reducând numărul sarcinilor nedorite și cazurile de infecții cu transmitere sexuală. Accesul la contracepție este dublat în aceste state de programe de informare, atât pentru tineri, cât și pentru populația adultă și de educație sexuală comprehensivă predată în școli.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru o viață sexuală sănătoasă.

educație sexuală obligatorie și comprehensivă, adică care să vorbească despre toate aspectele vieții sexuale și relațiilor sănătoase: contracepție, consimțământ, infecții cu transmitere sexuală, identitate de gen etc.

servicii de sănătate sexuală prietenoase pentru tineri: confidențiale, fără judecată, cu prețuri accesibile și care să răspundă nevoilor lor specifice, inclusiv oferirea accesului la contracepție gratuită.

încurajarea conversațiilor deschise și sincere despre sănătatea noastră sexuală în familie, în scoală, în comunitate, pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a reduce stigma.

formarea continuă a profesioniștilor care pot face educație sexuală în rândul tinerilor și informare în rândul populației adulte.

producerea de studii și analize cu privire la sănătatea reproductivă a tinerilor, motivele pentru care nu folosesc metode de contracepție și nevoile lor sexuale și reproductive.

Prezentarea metodelor
de contracepție

Iată toate metodele de contracepție decontate și nedecontate de plan,
despre care toți românii ar trebui să știe.

Prezervativul este starul de necontestat al protecției împotriva sarcinii și a infecțiilor cu transmitere prin sex. Și este singura metodă care le face pe amândouă odată.

Acest tub elastic închis la un capăt previne sarcina în 98% din cazuri dacă este folosit corect: prezervativul este aplicat pe întreaga lungime a penisului înainte de orice contact între penis și intrarea vaginală, nu se rupe, nu e perforat cu unghii sau bijuterii și nu alunecă în timpul sexului.

În realitate, rata de sarcină în cazul folosirii prezervativului timp de un an este de 13 din 100 de femei.

Prezervativul te protejează de toate infecțiile sexuale care se transmit prin fluide schimbate între parteneri în timpul sexului vaginal, anal sau oral: HIV, hepatita B, gonoree, chlamydia, tricomoniază. El reduce semnificativ riscul de infectare și în cazul patogenilor a căror transmitere se face și prin contact piele cu piele: HPV, sifilis, herpes, șancru moale.

Există două tipuri de prezervative: cele confecționate din latex, și cele confecționate din diverse tipuri de plastic, potrivite pentru cei/cele care au alergie la latex. În plus, prezervativele variază și în funcție de gradul de lubrifiere, textură, gusturi sau mărime.

În alte țări, există și prezervative interne, care se introduc în vagin, rar folosite în România. Poți întâlni și termenul de dental dams, o foaie subțire de latex care se aplică peste vulvă sau anus în cazul sexului oral pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală sau infecțiile digestive. În cazul în care nu găsești cu ușurință dental dams pe piață, poți folosi cu încredere un prezervativ tăiat în lungime.

Dacă se folosește un lubrifiant în paralel cu prezervativul de latex, este important ca acesta să fie pe bază de apă sau silicon, nu ulei, pentru că acesta crește riscul de rupere al prezervativului. În cazul prezervativelor din plastic, se poate folosi orice tip de lubrifiant, cu excepția prezervativelor din poliizopren, substanțele uleioase nu îi priesc nici lui deloc.

Important!

Folosește un alt prezervativ de fiecare dată când treci de la un tip de sex la altul (vaginal, oral sau anal).
Păstrează prezervativele într-un loc fără mare fricțiune/ la umbră.
Verifică data de expirare de pe ambalaj, și integritatea ambalajului și prezervativului.
Dacă prezervativul se rupe sau alunecă în timpul penetrării, înlocuiește-l imediat.
Dacă nu folosiți o altă metodă de protecție contra sarcinii, puteți apela la contracepția de urgență în primele 5 zile de la contact (cu cât mai repede cu atât mai bine).
În plus, este bine să discuți cu medicul de familie, ginecolog sau de planning familial despre testarea pentru infecții cu transmitere sexuală, chiar dacă nu ai niciun simptom.

Steriletul e un dispozitiv intrauterin cu rol contraceptiv, foarte eficient: doar o femeie din 100 rămâne însărcinată într-un an de folosire, versus 1 femeie din 4 în cazul metodei calendarului.

Atenție, steriletul nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală! Prezervativul este singura soluție de contracepție care le face pe amândouă.

Dispozitivul intrauterin are în jur de 4 cm și este confecționat din plastic.

Există trei tipuri de sterilete:

  • sterilet cu fir de cupru, fără hormoni, în formă de “T”, care te protejează de sarcină timp 10 ani;

  • steriletul cu aur, fără hormoni, în formă de “Y”, care te protejează de sarcină timp 5-10 ani;

  • steriletul cu hormon (formă sintetică de progesteron) care te protejează de sarcină timp de 3, 5 sau 8 ani, în funcție de cantitatea de hormon.

Steriletul este potrivit pentru femeile care nu își doresc o sarcină în următorii 3-10 ani. El protejează din prima zi de la inserare, și nu își prelungește efectul contraceptiv după îndepărtare: o femeie poate să rămână însărcinată imediat. În plus, fertilitatea este neschimbată: 90% dintre femeile care au folosit sterilet rămân însărcinate în primul an după eliminarea acestuia.

Alegerea tipului de sterilet care ți se potrivește se face alături de medicul ginecolog, acesta fiind de asemenea și cel care inserează/ îndepărtează dispozitivul intrauterin. Înante de a-l insera, medicul va face o serie de teste (test de sarcină dacă femeia a făcut sex neprotejat de la ultima menstruație, examen secreție vaginală, test Babeș-Papanicolau dacă nu s-a făcut în ultimele 6 luni) și va recomanda la nevoie tratament înainte de inserție.

Deși unele femei și medici preferă ca steriletul să fie montat în primele zile de menstruație, când colul este mai suplu, el poate fi montat oricând de-a lungul ciclului menstrual. Se poate insera și imediat după un avort în primul trimestru de sarcină (până la 14 săptămâni), spontan sau la cerere sau imediat după expulzia placentei, după naștere.

Pe lângă rolul său de contraceptiv de lungă durată, steriletul se folosește și în alte cazuri:

  • ca metodă de contracepție de urgență, dacă este inserat în primele 5 zile de la un contact sexual neprotejat;

  • ca tratament în endometrioză, sau în cazul menstruațiilor foarte abundente, foarte frecvente (sterilet hormonal);

  • ca parte a tratamentului de substituție hormonală pentru femeile aflate în perimenopauză sau menopauză (sterilet hormonal).

Steriletul poate fi folosit de femeile care alăptează, de cele care din diverse motive nu pot folosi contraceptive cu estrogen, de cele care au născut sau nu, de adolescente.

După inserare, corpul unei femei are nevoie de 3-6 luni pentru a se adapta la acest tip de contracepție. Unele efecte secundare neplăcute (majoritatea temporare) sunt menstruații mai abundente (sterilet de cupru), sângerare neregulată, acnee, disconfort la nivelul sânilor), diminuarea sau absența menstruației (sterilet hormonal).

Este bine să mergi la medic dacă nu mai simți firele steriletului în vagin, dacă nu te împaci cu efectele lui secundare, sau dacă ai semne de infecție vaginală sau sarcină.

Contraceptivele orale sunt o soluție foarte flexibilă și la îndemână pentru controlul fertilității: femeia este protejată de o sarcină cât timp le ia corect și își reia fertilitatea (capacitatea de a rămâne însărcinată) imediat după ce renunță la ele.

Atenție, contraceptivele orale nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală! Prezervativul este singurul care te protejează și de sarcină și de ITS.

Contraceptivele orale sunt de două tipuri: cu un hormon (progestin: substanțe de sinteză care acționează ca progesteronul) sau combinate, cu doi hormoni (progestin și estrogen).

Ambele sunt foarte eficiente dacă sunt folosite corect: doar o femeie din 100 rămâne însărcinată într-un an de folosire. Pentru că în realitate, există multe erori de administrare (pastile uitate, sau neluate la aceeași oră în cazul celor doar cu progestin, etc), 9 din 100 de femei rămân în medie însărcinate folosind această metodă de contracepție.

Există multe variante de contraceptive orale. Ele diferă în funcție de tipurile și dozele de hormoni pe care le conțin, și de modul de administrare. Alegerea tipului de contraceptiv oral care ți se potrivește se face printr-o discuție cu medicul de familie, ginecolog sau de planificare familială. Este important să nu iei contraceptive orale prescrise altcuiva!

De exemplu, pastilele combinate, care conțin și o formă de estrogen sintetic nu sunt recomandate femeilor cu probleme de coagulare a sângelui, celor care au avut sau au cancer de sân, colestază de sarcină, fumătoarelor peste 35 de ani, sau femeilor care alăptează. Discuția cu un cadru medical este esențială.

E bine de știut că există o perioadă de 2-3 luni de adaptare a corpului la acest aport hormonal, în care unele femei pot avea disconfort la nivelul sânilor, retenție de apă, sângerare între menstruații. În marea majoritate a cazurilor, acestea dispar și cele mai multe femei sunt foarte mulțumite de contracepția orală. Dacă după 2-3 luni aceste efecte secundare te supără în continuare, poți discuta cu medicul tău pentru a găsi o altă variantă potrivită pentru tine.

Contracepție orală cu progestin se poate folosi în cazul multora dintre femeile care nu pot folosi contracepție cu estrogen, dar și în alăptare. Este foarte important ca acest tip de pilulă de contracepție să se administreze în fiecare zi la aceeași oră. Un efect secundar des întâlnit la contracepția cu progestin este sângerare mai frecventă între menstruații.

Pe lângă rolul lor contraceptiv, contraceptivele orale se pot folosi ca tratament în cazul femeilor care suferă de endometrioză, sindrom polichistic, acnee, etc.

Implantul contraceptiv este o tija de plastic flexibilă de 4 cm, care se inserează sub pielea de la nivelul brațului de către un cadru medical. Implantul eliberează lent un hormon care împiedică ovulația și îngroașă mucusul de la nivelul colului.

El este o opțiune de contracepție foarte sigură pe termen lung (3 ani): mai puțin de o femeie din 100 rămâne însărcinată în timpul folosirii lui. Are marele avantaj că poate fi inserat oricând te hotărăști, spre deosebire de sterilet, care poate presupune câteva analize suplimentare.

Dacă implantul este inserat în timpul menstruației, el are efect contraceptiv imediat. Dacă se inserează în afara menstruației, este important să folosești o metodă de contracepție suplimentară, cum este prezervativul, timp de șapte zile. Ești apoi protejată de sarcină timp de 3 ani, când un cadru medical trebuie să înlăture tija. Poți rămâne însărcinată imediat după extragerea implantului.

După inserare, pot apărea câteva efecte secundare temporare (3-6 luni) până când corpul se obișnuiește cu noul nivel hormonal: acnee, disconfort la nivelul sânilor, dureri de cap, schimbări de dispoziție. Deși primele luni sunt adesea însoțite de menstruații mai abundente și/sau sângerare neregulată, multe femei observă în timp o reducere a volumului menstruațiilor, și una din 5 femei nu va mai avea deloc menstruație. Dacă după 3 luni te supără încă cele de mai sus, discută cu medicul pentru a găsi o soluție contraceptivă care ți se potrivește mai bine.

Implantul poate fi inserat imediat după naștere sau avort, și este potrivit pentru femeile care alăptează și pentru cele care nu pot lua contraceptive cu estrogen. El nu te protejează însă de infecțiile cu transmitere sexuală! Prezervativul este singurul care te ferește și de sarcină, și de infecții. .

Ce înseamnă contracepția pentru mine?

Înseamnă că pot să aleg ce fac cu corpul meu.

Înseamnă că pot să îmi continui studiile.

Înseamnă că pot să îmi cresc copiii.

Înseamnă că mă pot proteja de infecțiile cu transmitere sexuală.

Înseamnă că scade riscul de a face cancer de col uterin.

Înseamnă pot să îmi respect alegerea de a nu avea copii.

Înseamnă că pot să fac sex în siguranță.

Deblochează 20 lei