Despre discriminare, sexism și societate civilă

Sa invatam din experientele activistelor de langa noi

Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA a încheiat seria de 6 seminarii privind aprofundarea unor teme relevante pentru echipa. Seminariile au fost organizate in cadrul proiectului Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare organizationala prin activism si implicare civica, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.

Timp de trei sambete, membri si voluntari FILIA au participat la ateliere tinute de membre ale societatii civile: Alina Dragolea, Nicoleta Bitu, Andreea Molocea, Mihaela Sasarman, Daniela Prisacariu si Carmen Gheorghe. Subiectele au fost extrem de diverse: Activism si mediul academic: intre identitate si profesie, Rasism si sexism în viata unei activiste, Povestile personale si empatia ca forme de activism, 12 ani de advocacy pentru combaterea violentei asupra femeilor, Atelier practic: Intersectionalitate si drepturile LGBTQ, Activism grassroots: Femei rome si dezvoltare locala.

Seminariile tinute in cadrul FILIA au venit ca raspuns la un context in care, desi discriminarea pe diverse criterii este foarte raspandita, ea este rareori sanctionata. Mai mult decat atat, rolul societatii civile in combaterea discriminarii, in particular a sexismului, si mai ales amploarea actiunilor sale, este mai putin cunoscut. Am dorit sa aducem in fata membrilor si voluntarilor FILIA persoane care nu au doar cunostinte teoretice privitoare la concepte cheie precum misoginism, intersectionalitate, gen, etnie, orientare sexuala, identitate, ci si experiente ca activiste. Am dorit si credem ca am reusit sa punem accent pe acele valori care sa ajute la crearea unei societati mai echitabile.

Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi, activiste, voluntari si membri, si speram ca am reusit sa trecem peste barierele formale gratie valorilor care ne unesc.

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului;

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania http://www.fondong.fdsc.ro/