Centrul FILIA lansează campanie de donații prin sms. 4 euro lunar pentru o lume mai sigură pentru femei

Centrul FILIA, organizație pentru drepturile fetelor și ale femeilor cu peste 23 de ani de expertiză, lansează campania de donații prin sms

În România, femeile și fetele nu se simt în siguranță la medic, la școală, la muncă, pe stradă, în comunitate sau acasă. Conform datelor:

  • 80% de fete și femei din întreaga lume s-au confruntat cel puțin o dată cu o situație de hărțuire stradală (IPSOS, 2021).
  • 70% dintre femeile din România fac curățenie, spală vase, calcă sau pregătesc mâncarea în familiile lor (Centrul FILIA – Barometrul de Gen, 2018).
  • 37,6% dintre femei și-au început viața sexuală și nu au efectuat niciodată testul Babeș Papanicolau de depistare a riscului de cancer de col uterin (INSMC, 2019).
  • În România 27 000 de femei au fost victime ale violenței în familie în 2022 (IGPR, 2023).

“Azi, acum, toți știm ca a fi femeie în România este un risc în sine. De la primii pași poți să treci printr-un abuz sexual și nimeni nu te crede. 

Crești și nu poți merge la școală pentru că trebuie să ai grijă de casă și de frații mai mici. Sunt șanse mari ca familia ta să nu-și permită produse de igienă în fiecare lună atunci când ai nevoie. 

Ajungi la pubertate și corpul tău încă în formare devine bun public, începi să fii fluierată, pipăită, ți se fac propuneri indecente. Nimeni nu te crede. Ți se spune ca asta înseamnă să fii femeie. 

Te îndrăgostești și ți se spune că atunci când iubești trebuie să te sacrifici pentru toți. Dacă te controlează înseamnă că te iubește. A fost doar o palmă, înduri pentru copiii tăi. Ceri ajutor autorităților și nimeni nu te crede. 

La muncă ești judecată dacă vrei să faci copii, societatea te judeca dacă nu ai copii. Șeful face glume sexuale și propuneri indecente – el e amuzant, tu ești exagerată. 

Te duci la doctori și nimeni nu te crede că te doare. Controalele de rutină devin umilințe și traume. 

Pune peste asta rasism, sărăcie, lipsa accesibilității, homofobie și altele și viața devine mult mai grea pentru femei.”

Cu ajutorul donațiilor prin sms, Centrul FILIA este alături de femeile care îndură un sistem nedrept prin acțiuni de la firul ierbii până în politică. FILIA face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități, activități de advocacy, activism si sensibilizare, studii și analize
Construiește și tu o lume mai sigură pentru femei. Trimite SMS cu textul „FILIA” la 8864 și donează 4 euro lunar.