TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Hărțuirea sexuală în școli și licee

Violența împotriva femeilor și hărțuirea sexuală sunt comportamente pe care le învățăm, din păcate, încă de mici, chiar și în școli și licee.

De câte ori nu am auzit: „te trage de codițe pentru că te place” sau „așa își arată băieții afecțiunea”? Însă aceste comportamente de agresiune intră sub spectrul hărțuirii și nu ar trebui încurajate.

Conform statisticilor făcute de AAUW (The American Association of University Women), cele mai frecvente forme de hărțuire sexuală în școli și licee (clasele 8-11) sunt:
 ❌ tragerea de haine într-o manieră sexuală
❌ răspândirea de bârfe și zvonuri cu tentă sexuală despre anumite persoane
❌ arătarea diferitelor părți intime fără a fi cerut
❌ frecarea sau ciocnirea intenționată cu tentă sexuală
❌ atingeri, ciupituri și alte forme de contact fizic sexual
❌ comentarii, glume, gesturi și priviri cu conotație sexuală

Și mai grav, acest comportament vine uneori chiar din partea profesorilor. Trebuie să reamintim că un profesor, consilier sau cadru auxiliar este în poziție de putere față de o elevă sau un elev, ceea ce îi dă mecanismele necesare de a influența, manipula sau agresa atât persoana hărțuită, cât și persoanele care sunt martore. 

Este important să înțelegem că hărțuirea sexuală din partea unei persoane cu autoritate și legitimitate are urmări extrem de grave asupra unei eleve: anxietate, frică, rușine, depresie, tendința de a evita ora sau școala, deci abandon școlar și absenteism, izolare față de restul colegilor, incapacitatea de a se bucura de ore și de a învăța. 

În cazul în care te confrunți cu hărțuire la școală sau la liceu:
✅ Nu uita că nu este vina ta! Singurul responsabil pentru acest comportament este persoana care hărțuiește. Școala sau liceul trebuie să fie un mediu sigur pentru tine!
✅ Vorbește cu un/o profesor/oară în care ai încredere sau cu mama sau tatăl tău. Chiar dacă la început îți e rușine să vorbești despre acest lucru, tu nu ai greșit. Un adult te va ajuta să raportezi acest comportament.
✅ Citește regulamentul școlii/liceului. Urmărește dacă este menționat ceva despre hărțuirea sexuală – acest lucru te va ajuta din punct de vedere legal.
✅ Raportează către conducerea școlii comportamentele de hărțuire sexuală. Chiar dacă poți da peste atitudini reticente, te încurajăm să lupți pentru dreptatea ta!
Le cerem inspectoratelor școlare și tuturor autorităților responsabile să ia în serios cazurile de hărțuire sexuală și să-i sancționeze pe cei responsabili. Astfel de comportamente nu trebuie tolerate, iar siguranța fizică și mentală a elevelor și a elevilor trebuie prioritizate!
Dacă te-ai confruntat cu hărțuire sexuală la școală sau liceu și ai nevoie de un sfat, lasă-ne un mesaj.
_____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania