TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Cum gestionează instituțiile responsabile cazurile de hărțuire sexuală?

De multe ori studentele și studenții se tem în a sesiza cazurile de hărțuire sexuală către Comisia de Etică a universității din frica de a nu se afla mai departe, de a nu fi revictimizați sau din frica de a nu exista prea puțină obiectivitatea în analiza cazului.

Astfel, o comisie externă ar părea soluția ideală: Consiliul de Etică și Management Universitar. Cifrele ne demonstrează, însă, că realitatea arată altfel. În 5 ani au fost înregistrate:

📍 1 sesizare de hărțuire sexuală
📍 1 sesizare privind egalitatea de șanse
📍 3 sesizări care au vizat aspecte discriminatorii

Numărul mic de cazuri poate fi explicat prin lipsa de comunicare din partea CEMU către studenți: din întâlnirile noastre din proiectul TRUST cu peste 500 de studente și studenți, marea majoritatea dintre aceștia nu știau de existența acestui organism ce ține de Ministerul Educației.

Însă nici când ne uităm la modul în care au fost soluționate cazurile sesizate nu pare să fie o situația încurajatoare. Din cele 5 cazuri, 4 au fost respinse și una era în curs de dezvoltarea la momentul realizării raportului (una din cele 3 privind aspecte discriminatorii).

Nici când ne uităm la rapoartele realizate de ARACIS, instituție responsabilă de a atesta instituțiile de învățământ superior, nu avem un cadru sensibil la gen. Pentru perioada 2009-2022, pentru 85 universități, ARACIS a realizat 170 de rapoarte de evaluare:

📍doar 11 rapoarte din 170 (6.5%) menționează noțiunea de hărțuire la nivel general
📍doar 7 rapoarte din 170 (4%) menționează noțiunea de hărțuire sexuală

Toate aceste cifre ne demonstrează că instituțiile nu prioritizează măsurile de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale.

Vrem #UniversitățiSigure, unde hărțuirea sexuală și discriminarea nu sunt tolerate.

Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eea grants.org.

#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#afromania