TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Ce este hărțuirea?

Ce înțelegem prin hărțuire?
Articolul 208 din Codul Penal definește hărțuirea ca:
📍 Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

📍 Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane. Se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Hărțuirea poate fi făcută de cineva pe care-l cunoști: un vecin, un prieten sau o rudă, sau de cineva necunoscut, pe stradă.

Cele mai cunoscute forme de hărțuire sunt: catcalling (fluieratul, comentarii, glume sexuale pe stradă), abuz verbal, amenințări, e-mailuri sau apeluri nesolicitate, urmărire, bullying online, răspândirea de zvonuri.

Principalele tipuri de hărțuire sunt:
❌  hărțuirea la locul de muncă
❌  hărțuirea psihologică
❌  hărțuire sexuală 
❌  cyberbullying sau cyberstalking
❌  hărțuire fizică sau urmărire

Hărțuirea, în orice formă a sa, poate avea urmări psihologice asupra victimelor. Pe lângă eventualele răni sau leziuni fizice, o victimă poate căpăta daune precum anxietate, atacuri de panică, depresie. 

❗️ Niciodată nu este vina victimei, ci a persoanei care hărțuiește. În cazul în care te confrunți cu hărțuire, amintește-ți că nu ești singur/ă. Vorbește cu cineva în care ai încredere, pentru că te poate asculta și sfătui.  
_____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania