TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Hărțuirea sexuală

Știai că hărțuirea sexuală este o formă de discriminare și violență interzisă prin lege?

HS este definită drept: „situație în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimată fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect lezarea demnității unei persoane și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.” (legea 202/2002).

Formele de hărțuire sexuală pot include:
🚩 glume, porecle, expresii cu tentă sexuală, care te fac să te simți inconfortabil
🚩 ciupituri, mângâieri, atingeri nedorite
🚩 e-mailuri, mesaje, comentarii/scrisori cu conținut sexual/ cu tentă sexuală
🚩 expunerea/trimiterea de fotografii sau afișe cu conținut sexual explicit
🚩 expunerea indecentă a unor părți ale corpului sau atingeri sexuale nedorite
🚩 insistența privind acceptarea unor invitații/ începerea unei relații
🚩 amenințări/constrângeri/ condiționări ale evaluării academice sau profesionale de acceptarea unor relații de natură sexuală

În cazul în care te regăsești într-o situație de hărțuire sexuală, este important să îți aduci aminte că nu este vina ta. Te poate ajuta să vorbești cu o persoană apropiată, căreia să-i spui ce s-a întâmplat și cum te-a afectat emoțional. Aceasta te poate sfătui despre măsuri: apelare la o comisie sau autoritate specializată sau la un consilier care să te ajute. 

❗️Hărțuirea sexuală NU depinde de intenția persoanei care hărțuiește, ci de impactul pe care comportamentul de hărțuire îl are asupra victimei. Hărțuirea sexuală este un comportament de care este responsabilă sau vinovată DOAR persoana care hărțuiește.❗️
 _____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania