TRUST: Tineri Responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Analiza codurilor de etică

În cadrul raportului privind hărțuirea sexuală în universități, am analizat codurile de etică a tuturor universităților, atât private cât și publice, din România.

În prezent, există 90 de instituții de învățământ superior cu aviz de funcționare în România. Din totalul de 90 de universități, un număr de 5 nu au cod sau nu au răspuns în niciun fel la solicitări, astfel analiza statistică este făcută pentru cele 85 de coduri centralizate.

Dintre date raportului menționăm câteva:

❗️sub jumătate din codurile de etică (38 din 85) menționează hărțuirea sexuală la un nivel minimal.
❗️doar 12 coduri (14.11%) oferă o definiție pentru hărțuirea sexuală, însă de cele mai multe ori destul de abstracte și greu de înțeles.
❗️4 universități un prevederi pentru hărțuire în general în codurile de etică și doar 3 pentru hărțuirea sexuală
❗️peste 88% din coduri (75 din 85) NU oferă exemple de hărțuire sexuală.
❗️doar 6 coduri de etică din 85 menționează existența unui consilier sau unei persoane specializate care pot ajuta studentele și studenții în depunerea unei sesizări
❗️sancțiunile sunt prezentate succint, generalist și în doar 18.82% din cazuri sunt menționate clar în funcție de statut (profesor, personal auxiliar, student etc.)
❗️niciun cod de etică nu prezintă un model de sesizare pentru cazurile de hărțuire sexuală
❗️doar 2.35% (2 din 85 coduri) menționează hărțuirea sexuală online

Codurile de etică ar trebui să fie un cadru prin care universitățile reglementează hărțuirea sexuală. Lipsa definiţiilor, a unor sancțiuni şi prevederi clare şi specifice nu face însă decât să ducă la creşterea sau la apariţia unui mediu în care hărţuirea sexuală este acceptată şi tolerată, un mediu ostil pentru studente şi pentru cei mai vulnerabili dintre noi._____________________________
Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR și Universitatea din Pitești și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei postări nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

#haide#ActiveCitizensFund#activecitizens#EEAandNorwayGrants#acfromania