Societatea civilă solicită opinia Comisiei de la Veneția pe tema redefinirii familiei

Comunicat de presă

06.04.2017

Un număr de 48 de organizații ale societății civile au solicitat astăzi Președintelui României, Klaus Iohannis, Președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să consulte Comisia de la Veneția pentru Democrație prin Lege, în privința propunerii care restrânge definiția familiei în Constituție.

Propunerea legislativă se află în acet moment în dezbaterea Birourilor Permanente reunite, în urma refuzului deputaților din data de 28 martie de a da un vot final asupra inițiativei, din cauza conflictului de competențe între cele două camere ale Parlamentului, în cadrul procedurii de revizuire a Constituției. Semnatarii consideră acest moment ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, în vederea obținerii unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene în privința drepturilor omului.

Organizațiile semnatare consideră necesară asigurarea unei definiții incluzive a familiei în Constituția României, pentru a proteja toate acele familii care nu corespund unui fals portret tradițional: familiile monoparentale, extinse sau bazate pe uniuni consensuale neînregistrate. Aceste familii, numeroase în societate, nu sunt inferioare și merită în egală măsură protecția legii. Conform ultimului recensământ din 2011, peste 800 000 de români trăiesc în familii bazate pe uniuni consensuale neînregistrate, în timp ce anchetele sociologice estimează că numărul lor real se apropie de 7% – 10% din populație – respectiv aproximativ 2 milioane de persoane. Mai mult, recensământul din 2011 arată că 14% dintre familiile din România sunt familii monoparentale.

Comisia de la Veneția este un for de experți europeni pe teme constituționale, în cadrul Consiliului Europei. Aceasta veghează la respectarea valorilor constituționale și democratice în statele membre CE, printr-un dialog consolidat cu instituțiile statului de drept. Comisia a oferit României consiliere, susținere și expertiză de fiecare dată când aceasta a fost solicitată, atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare. Orice modificare a Constituției, cât și legislația punctuală pentru organizarea referendumul constituțional, trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneția în Opinia sa referitoare la România din 2014[1] și în ghidul de standarde pentru modificarea constituțiilor elaborat în 2010 de această instituție.[2]

Cererea a fost transmisă în cursul acestei dimineți, prin intermediul unui Apel semnat de cei 48 de inițiatori: Coaliția anti-discriminare; ActiveWatch; Agenția Împreună; Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR); ARAS – Asociația Română Anti-SIDA; Asociația ANAIS; Asociația E-Civis; Asociația E-Romnja; Asociația Maatka Phi; Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G.; Asociația RHRN – Romanian Harm Reduction Network; Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință; Asociația Umanistă Română ; Asociația ACCEPT; Asociația Carusel; Asociația Mame pentru Mame; Asociația MetruCub – resurse pentru cultură; Asociația MozaiQ LGBT; Asociația Necuvinte; Asociația Viitorul Tinerilor; ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România; ATELIERE FĂRĂ FRONTIERE; Be An Angel Romania, Cluj-Napoca; Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO); Centrul de Studii Internaționale; Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități – CEDCD; Centrul FILIA; Centrul pentru Inovare Publică; Centrul pentru Studiul Democrației; CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică; Consiliul Tineretului din România (CTR); ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice; FRONT; Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Fundația PARADA; Fundația Rațiu pentru Democrație; Funky Citizens; Grow Up Romania; Institutul pentru Politici Publice; Les Sisterhood Cluj; MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România; RiseOUT; Romanian Women’s Lobby; Societatea Academică din România; Societatea de analize feministe AnA; Societatea de Educație Contraceptiva si Sexuala (SECS); Societatea Independenta Romana a Drepturilor Omului – SIRDO; Tineri pentru Tineri.

[1] Venice Commission, CDL-AD(2014)010
Opinion on the Draft Law on the Review of the Constitution of Romania, adopted by the Venice Commission at its 98th Plenary Session, (Venice, 21-22 March 2014) paragrafele 24-31.

[2] Venice Commission, CDL-PI(2015)023 Compilation of Venice Commission concerning constitutional Provisions for amending Constitutions