Seminar privind „Schimbul de Bune Practici în domeniul Politicilor Publice de Gen”

Centrul FILIA în parteneriat cu  Romano ButiQ și K Consulting Management and Coordination  organizează, vineri, 06. 11.2015, ora 10:00, la Clubul Țăranului Român (str. Monetăriei, nr. 3, sector 1, București)  Seminarul privind „Schimbul de Bune Practici în domeniul Politicilor Publice de Gen”. Seminarul  o  va avea ca invitata specială pe Doamna Ambasadoare a Suediei,  Anneli Lindahl-Kenny, care va vorbi despre politicile publice de gen din Suedia. Alături de domnia sa, vor fi alături de noi ca invitați doamna Prof. Univ. Dr Mihaela Miroiu, SNSPA, doamna Monalisa Cîrstea, Directoare  Agenția Naționala pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și domnul presedinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Organizăm acest eveniment în contextul semnării recente a Acordului Bilateral dintre Suedia și România, în ceea ce privește cooperarea în domeniul egalității de gen și al incluziunii sociale. Un punct important pentru noi este reprezentat de schimbul de experiență și de bune practici pentru politicile privind egalitatea de gen pe piața muncii, inclusiv politicile de reconciliere a profesiei cu viața privată și de familie, precum și măsurile politice necesare pentru a reduce decalajul de remunerare între femei și bărbați.

Deși s-au înregistrat unele progrese în domeniul egalității de gen pe piața muncii, iar femeile au o rată a șomajului chiar mai mică (5,1%) decât cea a bărbaților (6,2%) (Eurostat, 2013), acestea se confruntă în continuare cu fenomenul discriminării de gen, în special în aspectele ce țin  reconcilierea vieții profesionale, de familie și viața privată. Conform datelor statistice, femeile petrec mai mult timp realizând activități domestice și de îngrijire decât bărbații, realizând acest lucru uneori în detrimentul activităților economice (Institutul Național de Statistică, 2013).

Mai mult decât atât, considerăm oportună organizarea acestui eveniment, în contextul recentei reînființări a Agenției Naționale pentru Egalitatea între Femei și Bărbați și credem că acest lucru ar putea reprezenta un punct de plecare al unui parteneriat între actorii relevanți pentru a promova politicile de egalitate de gen din România.

Obiectivul seminarului este acela de a reuni actorii relevanți – ONG-uri, autorități publice și alți reprezentanți ai societății civile pentru o discuție privind bunele practici și posibile soluții în vederea asigurării egalității de gen

Vă rugăm sa ne confirmati participare până miercuri , 04.11.2015, ora 14:00, la adresa de mail miruna.pantel@centrulfilia.ro

Acest eveniment este organizat de către Centrul FILIA, în parteneriat cu Romano ButiQ și K Consulting Management și Coordination, în cadrul proiectului „Șanse Egale pentru femeile active”, (Ș.EFA – Șanse Egale pentru Femei Active), ID proiect 131707, cofinanțat prind Fondurile Europene Structurale, Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.