Rețeaua VIF lansează petiția pentru justiție transparentă în cazurile de violență sexuală

64 de organizații și persoane din mediul universitar cer Consiliului Superior al Magistraturii publicarea anonimizată a tuturor hotărârilor judecătorești definitive privind infracțiunile sexuale, care să includă măsuri de protecție a victimelor față de identificare și retraumatizare.

Publicul este invitat să semneze petiția pentru publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești privind infracțiunile sexuale, disponibilă la adresa:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/justitie-transparenta-in-cazurile-de-violenta-sexuala.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cere ca justiția să nu fie doar înfăptuită, ci să și vedem când acesta este înfăptuită. Însă, în România, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunțate în cauzele privind infracțiuni sexuale (200920132022).

Pentru o societate mai sigură pentru fete și femei, este esențial accesul publicului și al presei la aceste informații: ce fapte sunt pedepsite de către stat, ce fel de pedepse se acordă agresorilor, câte dintre ele sunt cu suspendare, în câte cazuri s-au luat măsuri preventive, în câte cazuri s-au cerut și obținut despăgubiri pentru victime, ce măsuri de sprijin se asigură acestora.

De asemenea, publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești ne ajută să urmărim pe termen lung impactul modificărilor legislative pentru protecția victimelor infracțiunilor sexuale: cum sunt calificate comportamentele pe care le sancționează legea penală, cum putem întări legislația preventivă, ce provocări și bariere stau în calea protejării drepturilor victimelor.

Un raport din 2021 al Inspecției Judiciare arată că între 2014 și 2020 au existat multiple cazuri în care procurorii și judecătorii au decis, pe baza unor argumentări sexiste și rasiste, că victimele minore au consimțit la propriul viol. De cele mai multe ori, victimele provin din medii vulnerabile și nu au încredere în autorități să raporteze abuzurile sexuale. Victimele au nevoie să vadă că agresorii sexuali sunt trași la răspundere și că justiția este înfăptuită cu respectarea drepturilor fetelor și femeilor.

Avem cu toții dreptul să știm cum este înfăptuită justiția pentru femeile și fetele care au trecut prin abuzuri sexuale!