Reacții în legătură cu identificarea și reținerea taximetristului care a agresat o tânără în Capitală

Rețeaua informală ”Rupem tăcerea despre violența sexuală” salută vestea reținerii de către polițiști a taximetristului care a agresat sexual și tâlhărit o studentă la sfârșitul lunii februarie în București. Semnalăm că operativitatea Secției 21 de Poliție s-a pus în mișcare mai ales după mediatizarea cazului, la câteva zile de la comiterea faptelor și depunerea reclamației de către victimă. Ar fi de dorit ca toate agresiunile sexuale reclamate la poliție să fie rezolvate cu aceeași diligență de către organele de anchetă, independent de presiunea creată de publicarea informației în mass-media și de întrebările stăruitoare ale jurnaliștilor.

De asemenea, cerem jurnaliștilor să trateze știrile ce relatează agresiuni sexuale cu maximă considerație față de victime, să le respecte dreptul la intimitate și să nu le  publice numele sau fotografiile, nici chiar blurate, fără acordul lor expres. Amintim în acest sens și  prevederea Art.41 din Decizia 220 din 24/02/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Nu în ultimul rând, dorim să transmitem faptul că apreciem deschiderea și cooperarea companiei Speed Taxi în soluționarea cazului și că regretăm confuzia în idenficarea companiei de taxi care de care aparținea mașina în care s-au comis faptele. Transmitem în acest sens mesajul tinerei:
”Folosesc SPEED Taxi de mai bine de trei ani. Am fost mereu mulțumită de serviciile lor și tocmai din acest motiv am și căutat un taxi de la SPEED în noaptea respectivă. Deși am ocolit mai multe clone, pentru că știam că există, am nimerit totuși într-o mașină cu un logo foarte asemănător. Se pare că, am ajuns exact la cei care încearcă să se folosească de renumele unor companii de încredere pentru a atrage clienți. Am vrut să explic confuzia creată din cauza reproducerii unor logo-uri cunoscute pe diferite mașini de taxi.”

Rețeaua informală ”Rupem tăcerea despre violența sexuală” recomandă tuturor companiilor de taximetrie, indiferent de numărul de taximetriști cu care operează, să ia măsurile necesare care să asigure transportul în deplină siguranță al clientelor și clienților la destinație și să adopte politici de management al resurselor umane de prevenire a comportamentelor agresive din partea șoferilor.