De MARINA GUSAN
In primul rand, vreau sa spun ca mi s-a parut foarte potrivita piesa de teatru. Desi este o opera veche, ea prezinta un nivel de egalitate intre barbat si femeie. Atat femeia poate folosi inteligenta, cat si barbatul.
Actiunea in sine a fost bine organizata, incepand cu ideea de a acoperi scaunele cu panza alba. Este ceva iesit din comun, prin care s-a reusit captarea atentiei spectatorilor intr-un mod artistic, dramatic, diferit de pliante, banere sau simplele spot-uri publicitare. In opinia mea, teatrul este un mijloc care contribuie la cultivarea valorilor, prin urmare, este un mediu potrivit pentru a aduce in discutie o problema sensibila. Receptivitatea si nivelul de intelegere sau de sensibilizare a spectatorilor se presupune ca ar fi trebuit sa fie mai mare. Cu toate acestea, nu am observat o diferenta foarte mare intre nivelul de receptivitate si sensibilizare al spectatorilor de la teatru, fata de vanzatorii din Piata Obor, in timpul unui flashmob organizat in cadrul aceleiasi campanii – Campania 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeilor.
Desi voluntarii erau pregatiti sa comunice cu spectatorii, sa le raspunda la intrebari si sa le vorbeasca despre campanie si memorial, ei se limitau la brosura primita si la scurta prezentare in momentul inmanarii pliantelor.
Totusi, unii spectatori s-au aratat foarte interesati de actiune. Am observat un anumit grad de sensibilizare si interes in special in randul tinerilor, ceea ce reprezinta un efect pozitiv al actiunii, cat si speranta unei schimbari in bine.
De ALEXANDRA MIRUTOI
Eu am fost la Teatrul Mic cu o voluntara din partea SensiBlu. Doamna de la teatru care ne-a ajutat si ne-a ghidat a fost foarte receptiva si ne-a felicitat pentru initiativa. Din perspectiva mea ma asteptam ca proiectul desfasurat în teatre sa aiba un impact mai mare asupra publicului, dar din pacate nu a fost asa, au fost si situatii cand au pus haine pe scaunele imbracate in cearceaf, dar atentionandu-i, au citit textele si au oferit scuze. Tind sa cred ca persoanele din spatele scaunelor in panza au inteles ideea, dar celelalte nu au dat atentie salii, ci locurilor pe care le aveau rezervate. Un aspect pozitiv a fost impartirea pliantelor, astfel s-a facut inteleasa prezenta noastra acolo.
De Fatma Ruxandra Yilmaz
Teatrul Evreiesc de Stat a gazduit actiunea noastra. Am fost impreuna cu Alina Panaitov de la Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Era o seara plina, fiind si premiera piesei „Amantul”. Directoarea Teatrului, Maia Morgenstern – a avut aprecieri deosebite pentru actiune si inaintea piesei a avut un interviu cu TVR1 unde a vorbit si despre importanta actiunii noastre si mai ales despre solidaritate cu victimele violentei domestice. Scaunele imbracate cu alb au avut un impact emotional deosebit asupra spectatorilor. Veneau, citeau, fotografiau, intrebau – nu-si puteau inchipui ca se moare pentru ca un simplu ordin de protectie nu este emis de autoritati.
Personal, sunt sensibila la dimensiunea de gen, prin urmare, indiferenta sau ignoranta anumitor oameni prezenti la piesa de teatru mi se pare un efect negativ al societatii in care traiim. Acest lucru demonstreaza inca o data lipsa politicilor sau implicarii guvernului in asigurarea egalitatii, cat si lipsa de informare a populatiei, deci, necesitatea actiunilor afirmative si colaborarii dintre ONG-uri si autoritati.
Nu stiu cat conteaza numarul celor care incep sa constientizeze, cat conteaza insusi constientizarea. E imposibil sa schimbi parerile tuturor intr-un moment, totusi, schimbarea unor oameni contribuie ulterior la schimbarea societatii.
Dau o importanta deosebita implicarii oamenilor de cultura si arta in astfel de actiuni. E un mijloc, nu facil dar are un caracter educational prin ceea ce este sensibil si frumos….
In actiunea noastra de la teatre am inteles si mai mult un lucru deosebit de important: in formarea cetatenei/ cetateanului active/ activ este importanta si metoda exemplului si a imitatiei.
Material realizat in cadrul proiectului „Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org