Marsul solidarizarii împotriva hartuirii stradale

Marsul impotriva hartuirii stradale din 19 octombrie a avut ca scop atragerea atentiei asupra neregulilor din spatiul public. Strada este un bun public de care cu totii trebuie sa ne bucuram si sa ne simtim in siguranta. Femeile insa, intotdeauna sunt constranse de ora la care sa iasa pe strada, fiind abuzate si agresate de barbati daca aleg o ora tarzie. Astfel ca marsul s-a derulat pe ruta Cercul Militar-Calea Victoriei-Splaiul Independentei – Piata Constitutiei – Parc Izvor, atragand atentia asupra constientizarii si combaterii hartuirii stradale.

Mesajele marsului au fost indreptate impotriva patriarhatului, impotriva manifestarii violentei stradale asupra femeilor, avand rolul de a-i face pe oameni sa constientizeze acutizarea acestei probleme in societatea romaneasca. Impactul a fost unul destul de mare, oamenii oprindu-se pentru a ne privi cateva minute, pentru a ne adresa intrebari, pentru a-si manifesta solidaritatea sau pentru ca erau curiosi sa vada ce se petrece si care este miza acestui mars. Desigur, au fost mai multe doamne comparativ cu numarul domnilor, care s-au oprit sa priveasca, dand din cap aprobator sau zambind multumite ca cineva le reprezinta interesele, le apara demnitatea ai drepturile, mentionând necesitatea sigurantei in public.

S-au scandat mesaje precum ,”nu ma simt flatata sa fiu agresata” , ”pot sa fiu si goala, pe corpul meu nu pui mana decat daca vreau eu” , ”spatiul public trebuie sa fie sigur pentru toata lumea”, ”hartuirea trebuie sanctionata”. De asemenea, s-a scandat pentru adoptarea unei legi care sa sanctioneze acest tip de hartuire si sa garanteze un spatiu public mai sigur. Prezenta mass-mediei a facut posibila remarcarea evenimentului, unele participante la mars oferind interviuri cu privire la experientele neplacute traite pe strada, au vorbit despre modul in care s-au simtit si cat de marcante au fost aceste intamplari.

Din pacate nu au lipsit nici grimasele si zambetele ironice ale barbatilor carora li se parea inutil acest mars, insa au fost si barbati care au empatizat cu aceasta cauza si au recunoscut aceast aspect ca fiind unul foarte grav si marcant pentru femei.

Cultura respectului, a consensului, a consimtamantului sunt inca aspecte slab internalizate in mentalul societatii noastre, oamenii fiind profund influentati de valori patriarhale, barbatii considerand ca femeile isi doresc o astfel de abordare pe strada din cauza prejudecatilor si stereotipurilor pe care acestia le au, dar si din cauza raportului de inegalitate pe care cultura societala inca il mai promoveaza, in toate sferele publice si private.

Noi, voluntarii, cat si alte persoane membre si membrii ale altor ong-uri sau pur si simplu oameni care au constientizat gravitatea acestei probleme si s-au alaturat acestui mars, am fost foarte incantati sa luam parte la un astfel de eveniment, sperand ca am trezit interesul de a elimina aceasta problema, de a crea forta mobilizatoare necesara intregii populatii pentru a schimba mentalul colectiv negativ si pentru a trezi dorinta de solidarizare cu obiectivele si cauzele feministe.

Material realizat in cadrul proiectului „Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

FondONG