In perioada septembrie –decembrie 2015 Centrul FILIA a implementat proiectul „Liceeni şi liceene pentru un oraş fără hărţuire stradală!”, finanţat de Stop Street Harassment, o organizaţie neguvernamentală care activează împotriva hărţuirii stradale din Statele Unite ale Americii.
Colegele noastre Simona Chirciu, Stefania Vintilă şi Loredana Vâlcianu au susţinut trei ateliere cu două grupe de aproximativ 30 de elevi şi eleve ai/ale Colegiului Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” din Bucureşti. Ele au vorbit tinerilor şi tinerelor participanţi/participante despre stereotipuri, prejudecăţi şi discriminare, atât în practică, cât şi în legislaţia românească, despre egalitate de gen şi de şanse, despre violenţă şi despre formele diverse sub care se manifestă violenţa, despre hărţuire stradală şi despre activismul împotriva acesteia la nivel internaţional şi din România. Ne-am bucurat de deschiderea şi de sprijinul conducerii liceului, al departamentului de Porgrame şi Proiecte din cadrul instituţiei şi al unor cadre didactice.
Atelierele au fost interactive, cei prezenţi şi cele prezente au fost încurajaţi/încurajate să propună cazuri de hărţuire pentru discuţie, să povestească experienţe pe care le-au avut ei, ele sau prietenii şi prietenele lor. Au participat activ la aceste ateliere, s-au implicat în discuţie, au dezbătut situaţii date ca exemple de colegii sau colegele lor, au pus întrebări şi s-au aratat foarte interesaţi/interesate de domeniile discriminării şi hărţuirii stradale despre care nu mai discutaseră cu nimeni care să aibă experienţă în combaterea acestei forme de violenţă.
La finalul întâlnirilor am organizat un concurs pentru liceenii şi liceenele care au participat în cadrul acestui proiect al Centrului FILIA. Ei şi ele au fost invitaţi şi invitate să realizeze materiale despre hărţuirea stradală ca formă de violenţă: filmuleţe, desene, articole, prezentări, afişe, fotografii, eseuri care să exprime părerea lor despre acest fenomen şi despre cum poate fiecare dintre noi să se implice eficient în combaterea acestuia.
Materialele cu care au participat la concurs au fost foarte interesante şi expun o perspectivă a unor tineri şi tinere din capitală despre accesul la spatiul public în funcţie de gen. Elevii şi elevele care au acceptat provocarea noastră au fost premiaţi/premiate.
In implementarea acestui proiect ne-am bucurat de sprijinul Mihaelei Săsărman de la Asociatia Transcena şi al Ailei Veli, fostă voluntară a FILIA şi dorim să le mulţumim şi pe această cale.
Participantele şi participanţii la aceste ateliere ne-au rugat să revenim în liceul lor şi cu alte acţiuni care să abordeze subiecte precum relaţiile de cuplu, violenţa în familie şi în cuplu, violul, discriminarea pe diferite criterii,etc.