În întâlnirile dedicate femeilor despre sănătate maternală și alăptare, care au avut loc în cadrul proiectului ”Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!”, au existat nenumărate întrebări adresate moașei Adina Păun. Ne-am gândit că ar putea fi utile răspunsurile la aceste întrebări și pentru alte femei, așa că am rugat-o pe Adina să ne ajute cu informații.
Pot rămâne gravidă dacă alăptez?
O mamă care alăptează poate rămâne gravida, chiar dacă nu i-a revenit menstruația. De aceea, pe parcursul alăptării, este important să folosiți o metodă contraceptivă, ideal prezervativ sau sterilet.
Pot rămâne gravidă dacă nu îmi place?
Din păcate plăcerea pe care o are o femeie în timpul actului sexual nu are legătură cu probabilitatea de a rămâne însărcinată. Un exemplu trist este cel al copiilor născuți în urma unui viol.
Pot rămâne gravidă dacă fac sex în timpul menstruației?
Unele femei pot ovula în timpul menstruației sau ovulația poate fi însoțită de o sângerare care seamănă cu menstruația, deci da, trebuie să folosiți o metodă contraceptivă și în timpul menstruației.
Pot rămâne gravidă dacă fac sex în apă sau dacă mă spăl după actul sexual?
O femeie poate rămâne însărcinată și dacă actul sexual cu penetrare are loc în apă. Spălarea după actul sexual nu scade cu nimic șansele de a rămâne însărcinată!
Faptul că nu ejaculează în mine (coitus interruptus) este o metodă de contracepție sigură?Metoda calendarului mă poate ajuta să nu rămân gravidă?
Cu metoda coitus interruptus, o femeie din 5 rămâne însărcinată după un an de activitate sexuală. Cu metoda calendarului, 23 de femei din 100 vor rămâne însărcinate pe parcusul unui an. Ambele metode se bazează pe factori greu de controlat: în primul caz, cât de eficient se retrage bărbatul, la timp, de fiecare dată, în al doilea, cât de predictibil este ciclul menstrual al femeii.
Pot rămâne gravidă la puțin timp după ce am născut?
Momentul în care o mamă începe să ovuleze după naștere (care nu este neapărat însoțit de menstruație!) este foarte variabil. Dacă o femeie nu își dorește să rămână însărcinată, cel mai sigur mod de a proceda este să folosească o metodă contraceptivă.
Pot rămâne gravidă dacă înainte de contactul sexual eram virgină?
Dacă o femeie nu folosește o metodă contraceptivă, orice moment în care sperma ajunge în vagin poate duce la o concepție, inclusiv de la primul act sexual cu penetrare.
Este bine să mă spăl în interiorul vaginului?
Spălarea în interiorul vaginului crește riscul de infecții de diverse tipuri, pentru că strică echilibrul microorganismelor aflate în mod firesc în vagin. Spălăturile intravaginale se fac doar la indicația medicului, doar pe durata prescrisă de acesta, de obicei pentru a trata o infecție.
Dacă femeia nu are orgasm, copilul poate avea malformații la naștere?
Nu există nicio legatură între orgasmul femeii în timpul actului sexual și riscul de malformații al copilului. Malformația se poate datora unor cauze genetice, boli ale mamei sau consumului de alcool/tutun/medicamente cu efect teratogen.
De ce doare burta în timpul sarcinii?
Exista mai multe tipuri de durere abdominală în timpul sarcinii. Dureri scurte in partea de jos a abdomenului și în pelvis sunt legate de întinderea ligamentelor uterine și sunt normale. Durerile recurente, care revin la un un număr de minute, spre sfârșitul sarcinii, sunt contracții 🙂
Un tip de durere care însa nu e de ignorat în sarcină este o durere puternică în dreptul ficatului (sub coastele drepte) sau o durere în bară (de la stânga la dreapta abdomenului, sub coaste). Ea poate fi un semn al unei boli care apare în sarcină, preeclampsia. Daca aveti o durere puternică de-a lungul abdomenului superior, în partea dreaptă sus a abdomenului sau în umărul drept, vorbiți urgent cu medicul dumneavoastră.
Este normală menopauza la 36 de ani?
Menopauza se instalează de obicei după 40 ani. O absență a ciclului menstrual (în afara sarcinii) înainte de 40 de ani trebuie investigată de medicul ginecolog și, la nevoie, de medicul endocrinolog.
De ce dor sânii în timpul sarcinii? De ce dor sânii în timpul menstruației?
Glanda mamară din sânul femeii este un tesut care este influențat de jocul hormonal din timpul ciclului menstrual și al sarcinii. Numărul ductelor și al lobilor de lapte cresc câte puțin în timpul fiecărui ciclu menstrual și apoi foarte mult în sarcină. Tot unul dintre acești homoni determină și retenșie de apă la nivelul întregului corp, inclusiv al sânilor, provocând senzația de tensiune și ușoară durere de care se plâng multe femei.
Cum pot rămâne însărcinată a doua oară?
Dacă un cuplu are contact sexual regulat și sarcina dorită nu apare, după un an trebuie să ceară un consult de fertilitate. Există mai mulți factori care pot face ca o femeie care a avut deja o sarcină să aibă dificultăți în a rămâne din nou însărcinată și această situație trebuie analizată de un medic specializat.
Mai pot rămâne însărcinată dacă am trompele legate?
O femeie din o mie poate rămâne însărcinată în primul an de la legarea trompelor și numărul crește la 2-10 după 5 ani de la procedură. În cazul majorității celorlalte metode contraceptive, o femeie dintr-o sută rămâne însărcinată la nivelul unui an. Ligatura tubară este astfel una dintre cele mai eficiente metode contraceptive.
Este periculos să-mi leg trompele? Este o metoda definitivă? Mă poate durea capul după ce îmi leg trompele?
Ligatura (legarea) trompelor are riscuri foarte mici, rar înregistrate, asociate oricărei manevre invazive – cum ar fi infecție la locul inciziei etc. În rest, legarea trompelor nu aduce niciun risc suplimentar (inclusiv dureri de cap), nefiind o metodă cu componentă hormonală. Odată făcută această intervenție, șansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mici. Ligaturarea este, în principiu, ireversibilă, deci poate fi considerată o metoda definitivă.
Cu ce afectează trompele legate devreme?
Ligatura trompelor se poate face la orice vărstă. Singurul impact este imposibilitatea de a mai avea copii.
Cum îmi pot lega trompele fără să știe membrii familiei?
Daca aveți peste 16 ani, deciziile în privința propriei fertilități vă aparțin. Trebuie doar să organizați vizitele neînsoțite la medicul dumneavoastră ginecolog.
Mai multe informații despre SĂNĂTATE REPRODUCTIVĂ ȘI DREPTURI SEXUALE AICI. Material realizat în cadrul Programului În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC.