În data de 12.10. 2015, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentantele rețelelor neguvernamentale Rupem tăcerea despre violența sexuală, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Federația ONG-urilor pentru Copil (FONPC) au avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor direct responsabile de soluționarea problematicii violenței de gen din România.
Un punct important al acestei întâlniri l-a constituit discuția despre înființarea unor puncte de primiri urgență în caz de viol sau violență sexuală.
VICTIMELE VIOLENȚEI SEXUALE AU NEVOIE DE PROTECȚIE! SOLUȚII?
Dna. Iulia Pascu (ACTEDO) a prezentat propunerea Rețelei Rupem tăcerea despre violența sexuală pentru a răspunde la nevoia de protecție și servicii suport pentru victimele violenței sexuale, care în practică nu beneficiază de acestea și au un acces extrem de limitat la justiție.
O părere unanimă din partea celor prezenți la discuții: Este nevoie de centre de primiri-urgență în caz de viol și violență sexuală
A fost subliniată nevoia de servicii integrate și adecvate pentru victimele violenței sexuale, așa cum prevăd Convenția de la Istanbul (Art. 25) și Directiva 29/ 2012/ UE de protecție a victimelor infracțiunilor, întrucât în prezent, în România, nu există nicio instituție care să ofere astfel de servicii integrate, de coordonare a intervențiilor în cazul violenței sexuale, care să aplice standarde comune, minime în domeniu și în pregătirea profesională a diverșilor specialiști.
Aceste centre de primiri urgență ar urma să fie plasate într-o încăpere separată, preferabil în cadrul spitalelor județene, în care victimei să i se ofere asistență medicală, medico-legală, consiliere psihologică, asistență juridică și adăpost pe termen scurt în caz de nevoie. Spitalele ar fi locația potrivită pentru aceste centre, întrucât numeroase studii atestă că acestea sunt primele puncte de intrare a victimelor în sistem și tot acolo se poate oferi asistența medicală de urgență și se pot recolta probele biologice (cu posibilitate de stocare pentru o anumită perioadă), necesare pentru consolidarea cazului în instanță. Pentru ca aceste centre să fie sustenabile, bugetul ar trebui să provină de la stat. [Propunerea detaliată de centre de primiri urgență se regăsește în documentul de poziție al Rețelei.]
Proiectul este sustenabil
Proiectul ar fi sustenabil, conform Dnei. judecător CSM Corina Voicu, care a susținut această propunere. Reprezentanta CSM a afirmt că proiectul poate fi realizat printr-o Hotărâre de Guvern cu proceduri și obligații (ex.: o cameră separată pentru asistență, recoltare probe, cu posibilitatea de a interna victimele timp de max. 3 zile etc.). De asemenea, Dna jud. Voicu propune ca să se afle sub coordonarea Ministerului Sănătății sau a DGASPC-urilor și susține că o Hotărâre de Guvern ar fi mai rapidă decât o lege. Dna dir. Cîrstea crede că o astfel de inițiativă va fi acceptată ușor de oamenii politici.
Propuneri de modificări ale Codului Penal referitor la violența împotriva femeilor. Măsuri de protecție a victimelor – ordinul de protecție/ restricție
O altă posibilă măsură menită să protejeze victimele, abordată în cadrul întâlnirii, a fost extinderea ordinului de protecție/ restricție astfel încât să nu se mai aplice doar în cazuri de violență domestică, ci și în cazuri de violență sexuală săvârșită în afara cadrului familial. De asemenea, s-au discutat modele de bune practici privind ordinul de protecție în Austria și Spania, unde poliția este împuternicită să elibereze imediat ordinul de protecție, valabil pentru 14 zile – în România, victima trebuie să aștepte 30 de zile pentru ca poliția să transmită procesul verbal în instanță. Reprezentanții Ministerului Justiției și ai IGPR s-au arătat foarte interesați de acest model, urmând ca în viitor să analizeze cum poate fi implementat și în România.
Reprezentantele ONG-urilor au mai atras atenția că, în ceea ce privește armonizarea legislației interne cu cea intrenațională și politicile publice de combatere a violenței împotriva femeilor, este benefic dacă organizațiile pentru femei sunt incluse în întâlnirile consultative, iar dl. jud. Cristi Danileț a susținut realizarea unui astfel de grup de lucru intersectorial care să urmărească transpunerea Directivei și proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul.
Participanți la întâlnirea de lucru
Autorități: Judecător CSM Cristi Danileț; Consilier juridic MJ Cristina Irimia; Consilier juridic MJ Alina Ion; Consilier superior Daniel Verman – Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, MS; Consilier parlamentar Steluța Gheorghe – Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Senat; Director ANES Monalisa Cîrstea; Comisar Șef Florin Bălăceanu – Direcția de Investigații Criminale, IGPR; Procuror Mircea Petrescu, PICCJ; Comisar Șef Angela Chirvăsuță, Institutul de cercetare și prevenire a Criminalității, IGPR; Judecător CSM Corina Voicu, Director Direcţia legislaţie, documentare şi contencios CSM; judecător CSM Daniela Pantazi, Purtător de cuvânt CSM.
Reprezentanți societate civilă: Alexandra Columban, Coordonatoare Rupem tăcerea despre violența sexuală, Membru asociat ACTEDO, Ofelia Zaha, ACTEDO; Iulia Pascu, ACTEDO; Mihaela Elena Săsărman, Coord. Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, Președintă Asociația Transcena; Ioana Barbu, Coordonatoare FONPC; Elena Micheu, Director executiv IEESR; Eva Laszlo, Secretar Asociația AFIV-Artemis; Maria Stoleru, Asociația AFIV-Artemis; Mihaela Mangu, Președintă Asociația Anais; Simona Chirciu, Vicepreședintă Centrul FILIA; Cristina Rădoi, expertă de gen CPE.
* Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală este formată din Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Transcena, Asociația Anais, Grupul QUANTIC, Asociația Pas Alternativ, Asociația Psihosfera, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Asociația VIVAD, Asociația Atena Delphi, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Grupul NU Înseamnă NU.
Rețeaua este finanțată prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru mai multe informații, accesați www.violentadegen.ro și https://www.facebook.com/rupemtacereadespreviolenta
Persoană de contact:
Iulia Sima – expertă de gen și responsabilă de comunicare în proiect.
e-mail: jullie.sima@gmail.com
tel. 0724.646.355