Flashmob pentru discurs politic corect

Pe 14 septrembrie, Centrul FILIA a organizat un flashnob impotriva tuturor formelor de manifestare a urii prezente in discursul candidatilor la presedintie. Mi s-a parut o initiativa interesanta avand in vedere slaba calitate a mesajelor de camapnie din ultimii ani: injuraturi, atacuri la persoana, reliefarea aspectelor negative ale contra-candidatilor prin apel la viata privata. Pregatirea banner-ului si a pancartelor a fost una dintre cele mai intersante experiente deoarece a trebuit sa gasim mesaje incisive, dar care sa nu instige la ura sau violenta. Dupa cateva ore am decis sa avem mesajele: “Vrem un presedinte/o presedinta care sa…” si “Pentru sanatatea democratiei nu votati candidati sexisti, rasisti, homofobi, xenofobi, antisemiti, islamofobi”.

Am pornit deci, 14 la ora 16 către Parcul Herastrau locul unde am ales să ne expunem gandindu-ne ca parcurile sunt cele mai aglomerate locuri in weekend fiind “populate” cetateni și cetatene de taoate varstele. Ne-am oprit la intrarea Charles de Gaulle și ne-am organizat. Am afisat mesajele și am asteptat reactii.

In scurt timp numerosi curiosi s-au strans sa vadă ce anume dorim. Majoritatea au fost incantati si au considerat ca actiunea noastra este una necesara insa au fost si persoane nemultumite de faptul ca le “atacam” candidatul preferat. Totul a decurs pasnic, chiar suprprinzator de pasnic. Plecase la flashmob cu teama ca vom starni mai degraba curiozitatea jandarmilor sau a paznicilor decat pe cea a alegatorilor. Multumiti de rezultatul flashmob-ului ne-am decis sa mai facem o oprire in zona Pietei Uniunii Europene din acelasi parc.

Am pornit deci pe alei catre locul ales unde…surpriza sau nu paznicii de laBGS se plimbau parca prevazand ca ceva urma sa se intample. Ne-am retras la umbra unor copaci cateva minutele pana s-a linistit atmosfera si ne-am desfasurat din nou mesajele.
La aceasta oprire si mai multa lume a fost interesata de mesajele noastre, unii cetateni rugand- ne sa mai ramanem ca nu facem nimic rau.
Aprecierile la adresa mesajelor curgeau iar cei interesati erau de toate vrastele ceea ce nu decat sa ne bucure.
Dar sa vorbesc putin si despre mesajul meu pentru ca nu l-am ales intamplator.

Mereu am fost interesată de declaratiile politicienilor, doar am terminat stiinte politice și master de guvernare. M-a surprins sa văd ca majoritatea sunt încărcate de preconceptii și roluri de gen chiar dacă vin de la persoane cu un grad de educatie teoretic ridicat. Mi-au displacut declaratii ale actualului presedinte, cum ca “suntem o țara de mamicute” sau“casatorite necasatorite, faceți fetelor, copii!”. Cred ca viața reproductiva a unei femei poate fi decisa doar de ea.

De aceea am decis ca la acest flasmob sa afisez mesajul ,,Vreau un presedinte/o presedinta care sa nu reduca cetatenele la rolul lor reproductiv.”

Per total, flashmob-ul a fost o experienta interesanta din care toti cei care am participat am avut cate ceva de invatat.

Continutul acestui comunicat nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor comunicatului;

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati:

www.eeagrants.org

FondONG