Flashmob-ul din 4 decembrie 2014 a reprezentat o reactie impotriva deselor cazuri de violenta domestica, hartuire stradala, abuzuri, violuri ce se inregistreaza anual. Locatia acestui flashmob a fost in fata metroului din Piata Gorjului, astfel putand interactiona mai mult cu oamenii care isi rapeau putin din timpul lor pentru a ne lauda initiativa sau pentru a ne intreba mai multe informatii despre mesajul pe care dorim sa il transmitem. Initiativa s-a derulat in cele 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeilor, 25 noiembrie – 10 decembrie, avand rolul de a-i face pe oameni sa constientizeze acutizarea acestei probleme in societatea romaneasca. Mesajele au fost indreptate impotriva patriarhatului, impotriva manifestarii violentei de orice tip, asupra femeilor.
Impactul a fost unul destul de mare, oamenii oprindu-se pentru a ne privi cateva minute, pentru a ne adresa intrebari sau pentru a-si manifesta solidaritatea. Desi conditiile meteorologice nu au fost intocmai favorabile, oamenii erau curiosi sa vada ce se petrece si care este miza acestui flashmob. Desigur, au fost mai multe doamne comparativ cu numarul domnilor, care s-au oprit sa priveasca, dand din cap aprobator sau zambind multumite ca cineva le reprezinta interesele, le apara demnitatea si drepturile.
Din pacate nu au lipsit nici grimasele si zambetele ironice ale barbatilor carora li se parea inutila aceasta manifestatie, insa au fost si barbati care au empatizat cu aceasta cauza si au recunoscut aceast aspect ca fiind unul foarte grav si marcant pentru femei. Nicio femeie nu merita un astfel de tratament, fiind tratata cu inferioritate in raport cu barbatul , acesta neavând dreptul de a-si pedepsi sotia/ prietena atunci cand el considera ca lucrurile nu merg intr-o directie buna. Cultura respectului, a consensului, a consimtamantului sunt inca aspecte slab internalizate in mentalul societatii noastre, oamenii fiind profund influentati de valori patriarhale, in care barbatul este ”capul familiei” sau el este cel care intotdeauna are dreptate si nu greseste, precum si opinii care statueaza un raport de inegalitate intre femei si barbati, acestia avand intotdeauna mai multa indemanare, mai multe abilitati si aptitudini in anumite domenii comparativ cu femeile.
Mesajele de tipul ”bataia este rupta din rai”, ”am lovit-o pentru ca nu avea dreptate” sau ”e sotia mea si eu decid daca sunt sau nu violent cu ea” nu sunt scuze sau motive pentru un astfel de comportament agresiv, femeile nefiind proprietati private ale barbatilor sau simple marionete de care ei sa se foloseasca dupa bunul plac.
Noi am fost foarte incantati sa luam parte la un astfel de flashmob, sperand ca am trezit interesul de a elimina aceasta problema, de a crea forta mobilizatoare necesara intregii populatii pentru a schimba mentalul colectiv negativ si pentru a trezi dorinta de solidarizare cu obiectivele si cauzele feministe.
Material realizat in cadrul proiectului „Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org