Expoziția Rufelor Spălate în Public

Expoziția Rufelor Spălate în Public

Un apel la conversație deschisă despre violența împotriva femeilor

În țara în care zeci de femei sunt ucise cu ordinele de protecție în mână, victimele agresiunilor sexuale sunt blamate pentru ceea ce purtau, fetițele de 10-12 ani sunt considerate apte de consimțământ de către unele instanțe de judecată și hărțuirea stradală este văzută ca un compliment, fetelor și femeilor li se spune mereu să tacă. Să nu dea din casă. Să nu-și spele rufele în public.Pentru că fiecare dintre noi are dreptul să-și folosească vocea și să-și caute dreptatea, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (reprezentată de asociațiile Centrul FILIA, ANAIS, FRONT, E-Romnja și Transcena) invită la spălarea rufelor în public.

Text

Description automatically generated

Expoziția Rufelor Spălate în Public are loc în Parcul Titan din București, în zona Globului Pământesc. Începând cu 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, și până pe 10 decembrie, 30 de femei își expun aici poveștile de violență domestică, imprimate pe rufe atârnate la uscat. Expoziția este completată de panouri cu rol de conștientizare pictate manual de Elena Andrei, artistă vizuală și supraviețuitoare a violenței domestice.

Mesajul expoziției: Tăcerea protejează doar agresorii. E timpul să scoatem la lumină violența împotriva femeilor! Pentru că aceste rufe murdare nu sunt doar ale victimelor și agresorilor. Sunt ale noastre, ale tuturor.  

Expoziția continuă în mediul digital, unde utilizatorii sunt invitați să-și spele la rândul lor rufele în public, folosind template-urile de „rufe” ale campaniei pe care își pot scrie propria poveste pentru a fi preluată pe conturile @rufe.in.public și @centrulfilia.

Diagram

Description automatically generated

În weekend-ul de debut al campaniei, 25-27 noiembrie, Fundația Friends for Friends, în calitate de partener al proiectului, afișează o a doua expoziție dedicată adolescenților: la Zilele #inarelationship, poveștile și întrebările a 15 adolescente și adolescenți sunt expuse public în curtea Unteatru (Strada Sfinții Apostoli nr. 44).

Campania își propune să arate că violența împotriva femeilor nu este o problemă privată, între victimă și agresor, ci este „rufa murdară” pe care trebuie s-o spălăm la nivelul întregii societăți: cuplu, familie, prieteni, martori, instituții. Astfel, scopul final este strângerea de donații în sprijinul victimelor violenței împotriva femeilor, pe pagina www.violentaimpotrivafemeilor.ro/rufe-in-public.

De ce să ne spălăm rufele în public?

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2016) si 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații (Eurobarometrul 449, 2017).

Doar în prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 26.000 de fapte de violență domestică. O treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate (IGPR, 2022)

445 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 9 ani. În primele șase luni ale anului, 19 femei și fete au fost ucise de un membru al familiei (IGPR, 2022).

În tot acest timp, femeile aud mereu „Nu mai da din casă” și „Nu-ți mai spăla rufele în public”.

În realitate, tocmai tăcerea ajută agresorii, în timp ce victimelor li se iau vocea și șansa de a primi ajutor din afară.

Cu toții avem puterea de a opri violența împotriva femeilor: să le ascultăm poveștile, să le susținem să meargă la poliție, să le oferim un spațiu sigur dacă putem, să taxăm agresorii tare și răspicat, să donăm în sprijinul victimelor.

___

Campania face parte din proiectul „Împreună pentru siguranța femeilor” – derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Asociația Anais, Asociația FRONT, Asociația E-ROMNJA, Asociația TRANSCENA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor este o structură informală, fără personalitate juridică, ce reunește organizații active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenței de gen și al combaterii discriminării pe criterii de gen. Misiunea declarată a Rețelei este creșterea gradului de protecție a femeilor victime ale violenței prin îmbunătățirea legislației, a serviciilor și asigurarea accesului la educație și informare și prevenirea victimizării și re-victimizării prin educație, informare, lobby și advocacy.

Elena Andrei a studiat pictura la Universitatea de Arte din București, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu, și are master în Arte Vizuale la aceeași universitate. Lucrează în medii precum pictură, grafică, porțelan și ceramică. Construind pe o documentație solidă, se folosește de tehnici și ustensile diferite, pentru a reda o profundă chestionare feministă, mistică. Punctul central al preocupărilor sale este ființa umană, țesătura umană, de la suprafață spre adâncime, dincolo de măști și oglinzi. 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.