ACCESS: Advocacy, Capacitare și Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Femei care schimbă comunități

Primul documentar al Centrului FILIA

În primul documentar Centrul FILIA arătăm realitatea mai puțin vizibilă a muncii de la firul ierbii: cum sprijinim implicarea civică a femeilor din comunități vulnerabile care devin vocea schimbării pentru întreaga comunitate. Una dintre aceste femei este Crenguța.

În ultimii 2 ani aceasta a devenit portavocea femeilor din grupul de inițiativă de la Valea Mare-Pravăț și a încurajat comunitatea de femei să își facă problemele și nevoile auzite la întâlnirile cu autoritățile locale.

Am vorbit cu peste 700 de femei din 6 localități și împreună am înțeles mai bine care sunt problemele de acces ale sănătății și siguranței cu care se confruntă și cum le putem ajuta.

În 2 ani, am elaborat și implementat două metodologii care să le faciliteze accesul la servicii de sănătate și de siguranță. Am adus la aceeași masă autorități locale și membri activi ai comunității pentru dialog și soluții. Dar cel mai important e că am rămas cu nenumărate lecții și povești de viață de la femeile din comunitățile în care am ajuns.

Nu pretindem că schimbăm lumea în doi ani, dar împreună putem construi exemple de bune practici ce pot fi replicate la nivel național.

Documentar realizat de ©Maria Cîrstea – Bucuria Film, martie 2023

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Proiectul „ACCESS – Advocacy, Capacitare, Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță” este derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu Rabea Movement Norway și beneficiază de finanțare prin Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui. material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Mai multe informații despre proiect disponibile la: www.centrulfilia.ro/access. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. www.activecitizensfund.ro