Centrul FILIA cere presei și partidelor sesiuni de sensibilizare cu privire la violența împotriva femeilor

Ultimele zile ne-au arătat că violența este îndreptată împotriva femeilor chiar și atunci când au fost investite cu putere prin votul de încredere acordat de cetățeni.

Ultimele zile ne-au arătat că violența este îndreptată împotriva femeilor chiar și atunci când au fost investite cu putere prin votul de încredere acordat de cetățeni. 

Felicia Ienculescu-Popovici, consilieră locală din partea USR (Mogoșoaia) a fost amenințată și agresată fizic de doi consilieri locali de la PNL și PMP. Deși există o înregistrare video care arată cum cei doi consilieri o amenință și o agresează, au existat reacții în presă care au comunicat că ”victima i-a provocat” prin faptul că i-a filmat pe cei doi în timp ce o amenință sau că ”țipetele se aud după ce agresiunea s-a încheiat”, încercând să minimalizeze violența celor doi bărbați. Violența împotriva femeilor și fetelor continuă să fie o problemă trivializată, iar primele reacții din partea comunității, a celor care ar trebui să intervină și chiar a unora dintre reprezentanții mass-media este de a judeca victimele și de a găsi scuze agresorilor. 

Agresiunile din partea celor doi consilieri locali de la PNL și PNL nu sunt singurele acte de violență împotriva femeilor din politică. O publicație online din Brașov a modificat o fotografie a Flaviei Boghiu, viceprimara Brașovului, pentru a arăta bătută într-un articol intitulat ”Avocatul Poporului îi dă peste ochi Flaviei Boghiu!…”, nefiind singurul articol de acest fel. Și alte articole ale acestei publicații creează o atmosferă jignitoare și degradantă la adresa femeilor (cum ar fi asocierea Flaviei Boghiu cu o bacterie cu transmitere sexuală). Trimiterile la acte de violenta fizica împotriva viceprimarei creează o atmosfera de nesiguranță pentru propria sa persoana și reafirmă o cutumă patriarhală deosebit de toxică în care femeile care își revendică puterea și ajung în poziții de decizie sunt pedepsite și hărțuite sistematic.

În 2021, în România au fost ucise 40 de femei și fete de un membru de familie și au fost înregistrate la poliție peste 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe împotriva femeilor și fetelor. Tot în 2021 au fost raportate la poliție 378 de cazuri în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau a fost victimă a infracțiunii de act sexual cu un minor, iar abuzatorul era membru al familiei. Asta înseamnă în medie mai mult de 1 caz pe zi. Acestea sunt doar cazurile raportate, însă multe altele rămân ascunse din teama față de agresori sau pentru că nu există încredere în autorități. 

Mass-media joacă un rol esențial în informarea și educarea oamenilor, iar bagatelizarea violenței împotriva femeilor de către unii formatori de opinie nu face decât să legitimeze violența, încurajând agresorii să își justifice comportamentul așa cum este justificat și de presă – ”l-a provocat”, ”ea a început”, ”de fapt, nu a fost atât de grav”. 

Partidele politice sunt cele care oferă viitorii consilieri locali, consilieri județeni, primari, deputați, senatori, președinți, iar prin reprezentanții lor, odată aleși în funcții de decizie, reprezintă interesele cetățenilor. Membrii de partid care exercită și legitimează violența împotriva femeilor nu au cum să reprezinte interesele femeilor, să gândească legi mai bune sau să bugeteze servicii și adăposturi pentru supraviețuitoarele violenței.

  1. Cerem reprezentanților mass-media să organizeze sesiuni de informare și sensibilizare pentru jurnaliști cu privire la problematica violenței împotriva femeilor și fetelor.
  2. Cerem instituțiilor media să respecte codurile etice și legislația în domeniul comunicării publice, pentru a evita comunicările instigatoare sau potențial discriminatorii la adresa femeilor. 
  3. Cerem partidelor politice să organizeze sesiuni de informare și sensibilizare cu privire la violența împotriva femeilor și fetelor și toleranță zero față de politicienii agresori.
  4. Cerem partidelor politice să acorde o atenție sporită monitorizării și evaluării gradului de respectare a codurilor de conduită și codurilor etice aplicabile tuturor membrilor de partid, cu accent pe sancționarea gesturilor ce lezează demnitatea umană și integritatea fizică și psihică a femeilor.