Câte femei vor fi în Cabinetul Ciolacu?

Scrisoare deschisă

Stimate domnule președinte Marcel Ciolacu,

Am citit cu plăcută surprindere declarațiile publice pe care le-ați făcut, în calitate de lider al Partidului Social-Democrat, despre reprezentarea echitabilă a femeilor în politică.

Așa cum corect ați remarcat, deși femeile reprezintă 51,5% dintre cetățeni, ele sunt mult mai slab reprezentate la vârful politicii românești. E timpul pentru o schimbare!”, ați declarat, explicând: „E timpul pentru ca minimum 30% dintre locurile pe listele de candidați să fie alocate femeilor la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, cât și în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice!”

Am fost, însă, surprinși să constatăm că în enumerarea dumneavoastră ați exclus un nivel esențial al reprezentării politice: cel executiv. De la aleși, în parlament sau autorități publice locale, ați sărit direct la consiliile de administrație ale întreprinderilor publice. Ce se întâmplă cu reprezentarea femeilor ca miniștri, secretari de stat sau șefi de agenții guvernamentale?

Viața politică vă dă ocazia să arătați că declarațiile făcute sunt susținute și de fapte. De la 1 iunie, veți deveni prim-ministrul României. Chiar în aceste zile, lucrați alături de partenerii de guvernare la programul politic și lista cabinetului de miniștri. Arătați că a venit cu adevărat timpul pentru o schimbare, începând chiar cu Cabinetul Ciolacu!

Am calculat pentru dumneavoastră. La primul nivel, cel ministerial, sunt 24 de demnitari cu rangul de ministru: premierul, 21 de miniștri, Șeful Cancelariei și Secretarul General al Guvernului. Minim 30%, înseamnă cel puțin 8 femei în Cabinetul Ciolacu. Poate veți spune că nu puteți controla nominalizările partenerilor (deși pentru un om politic de anvergura dvs. nu ar trebui ca aceasta să fie o  problemă). Chiar și așa, vor fi cel puțin 4 femei propuse ca ministre de către PSD? Ar fi dublu față de actualul cabinet, unul care a plecat la drum cu o singură femeie.

Domnule Ciolacu, așa cum vă place uneori să spuneți, credeți în fapte, nu în vorbe. V-ați stabilit singur, ca lider politic, o țintă de reprezentare a femeilor. Iată, aveți prima ocazie autentică de a fi la înălțimea propriilor declarații. Sperăm să nu ne dezamăgiți.

Cu considerație,

ActiveWatch

Asociația Civica

Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)

Asociația Front

Asociația Iele-Sânziene

Asociația Inovatrium

Asociația Moașelor Independente

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare

Asociația Parcul Natural Văcărești

Asociația Respiro

Asociația SEXUL vs BARZA

Asociația SPICC

Asociația Transcena

Centrul FILIA

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Coaliția pentru Egalitate de Gen

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Fundatia Corona – Iași

Greenpeace

Miliția Spirituală

Societatea de Analize Feministe AnA