Acuzații de violența sexuală în Guvernul României, la cel mai înalt nivel. PSD răspunde?

Scrisoare deschisă către conducerea Partidului Social Democrat

22 februarie 2023, București

Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.

Aducem în atenție trei teme: subraportarea cazurilor și din lipsa de încredere a victimelor, mesajul concret transmis de PSD membrelor și femeilor în general și, la final, trei solicitări concrete către Dumneavoastră.

A. Subraportarea cazurilor de violență

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).

Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție. 

B. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți  femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

C. Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

 1. Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor
 2. Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii
 3. Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

Organizațiile neguvernamentale semnatare:

 1. Centrul FILIA
 2. Asociația FRONT
 3. Asociația E-Romnja
 4. Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
 5. Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO
 6. Asociatia PLURAL
 7. Asociația ActiveWatch
 8. Asociația Iele-Sânziene
 9. Asociația CIVICA
 10. Centrul pentru Inovare Publică
 11. Funky Citizens
 12. Asociația Respiro
 13. Miliția Spirituală
 14. Societatea de Analize Feministe – AnA
 15. Asociația SECS
 16. Asociația Sexul vs Barza
 17. Asociatia A.R.T. Fusion
 18. Platforma Civica Aresel
 19. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
 20. Asociația Transcena
 21. Asociația GRADO
 22. Asociația SPICC
 23. Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G
 24. Asociația Inovatrium
 25. Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
 26. Asociația Pas Alternativ
 27. Asociația ACCEPT
 28. Asociația Romanian Women’s Lobby
 29. Asociatia ANAIS
 30. Expert Forum
 31. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 32. Asociația MozaiQ LGBT
 33. Asociația Parcul Natural Văcărești
 34. Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
 35. Fundația Corona
 36. Fundația Enable România
 37. Centrul Român pentru Politici Europene
 38. Fundația Roma Education Fund
 39. Centrul pentru Jurnalism Independent
 40. Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”
 41. Asociația Reaching Out
 42. Fundația Greenpeace România