5 luni cu Centrul FILIA

FILIA a reprezentat pentru mine posibilitatea de concretizare a tuturor viziunilor mele asupra societatii si asupra egalitatii de gen. Cu fiecare workshop, cu fiecare activitate sau film vizionat am devenit mult mai motivata sa lupt pentru ideile in care cred. In aceasta vara am cunoscut oameni minunati de la care am invatat foarte multe lucruri interesante, am descoperit provocari si perceptii asupra anumitor sfere societale, din prisma egalitatii de gen, m-am descoperit si redescoperit pe mine, ca om si ca feminista.

Serile de film au reprezentat sursa de relaxare si de inspiratie in ceea ce priveste intretinerea unor dezbateri ample pe temele abordate in filmele vizionate. Am analizat problema feminismului si a egalitatii de gen, atat din prisma lumii arabe, cat si din prisma statelor americane, in care femeile de culoare erau privite doar ca bune menajere, fara niciun drept la cuvant.

Cele trei sambete in care au avut loc cele 6 workshopuri au reprezentat poarta catre experiente inedite, catre descoperirea unor lucruri noi si fascinante. Am invatat mai multe despre modul in care poate fi imbinat mediul activist cu cel academic, in ce masura se poate creea o armonie intre acestea, in ce masura se poate ajunge la o compatibilitate. Alina Dragolea a vorbit despre identitate si profesie, ilustrind modul in care acestea se influenteaza reciproc, impartasindu-ne experientele ce au marcat-o in demersul profesional si personal, ca feminista, ca femeie. In a doua parte a zilei, Nicoleta Bitu ne-a marturisit in ce mod rasismul si sexismul i-au schimbat sau i-au marcat viata personala si profesionala. Seminarul a fost expus intr-o maniera speciala, fiind evidentiate experiențe personale care s-au imbinat cu motivarea in demersul profesional.

De asemenea, prin tema empatiei ca forma de activism, mi-am redescoperit principalele identitati, am aprofundat ideea de empatie, am conturat semnificatiile acesteia, afland mai multe despre ceea ce presupune neuroscience si imbinarea simtului empatic cu mediul academic. Intr-o atmosfera familiara, prin diverse joculete si provocari lansate de Andreea Molocea, am descoperit noi lucruri despre noi, despre ceilalti, despre societate si am avut privilegiul de a cunoaste oameni extraordinari ce ne-au impartasit din experientele inedite pe care le-au avut de-a lungul vietii.

Am fost marcati si emotionati de intregul demers pentru combaterea violentei impotriva femeilor, fiindu-ne expusi de catre Mihaela Sasarman cei 12 ani de advocacy pentru combaterea violentei de orice natura asupra femeilor. Desi aparent numarul asociatiilor ce militeaza pentru drepturile femeilor este unul considerabil, active sunt foarte putine, insa activitatiile acestora au reprezentat si reprezinta in continuare un deosebit demers in sensul combaterii violentei asupra femeilor.

Mai multe despre cum priveste societatea actuala comunitatea LGBTQ si ceea ce presupune in esenta ideea de intersectionalitate ne-au fost expuse de catre Daniela Prisacariu. Exercitiile de imaginatie au fost o provocare pentru noi si au reprezentat realizarea faptului ca societatea actuala, mai ales cea romaneasca, inca manifesta o dificultate in intelegerea si sustinerea persoanelor LGBTQ. Am fost pusi in diverse situatii si scenarii care sa ilustreze cat mai bine ideea de intersectionalitate, am discutat despre asociatiile care sprijina LGBTQ. Atmosfera a fost plina de voie buna, destindere, ne-am amuzat sau ne-am emotionat, ne-am impartasit gandurile, ideile, credintele, perceptiile.

Carmen Gheorghe ne-a impartasit din experientele de cercetare in comunitatile rurale, cu femeile rome, ilustrand gradul de dezvoltare, accesul la cultura, perceptia barbatilor romi asupra femeilor rome, viziunea acestora asupra problematicii feministe precum si reactia societatii romanesti cu privire la comunitatea roma. In final, am completat cu chestionar care sa ne arate in ce masura combatem discriminarea impotriva romilor, fie ea intr-un mediu formal sau informal, in cercul de prieteni sau la locul de munca, motivandu-ne sa ne implicam mai mult, mai ales din punct de vedere al mediului activist.

Prin aceste workshopuri, am cunoscut oameni minunati care ne-au indrumat si ne-au motivat sa ne urmam scopurile si ideile in care credem cu tarie. Pentru mine, FILIA in acesta vara a insemnat o sursa de motivare, o sursa de energie, de zambete. Am cunoscut oameni noi, am impartasit o parte din timpul si din experientele si trairile mele, am simtit ca FILIA ma poate ajuta sa dau contur viziunilor si ideilor mele.

Prin FILIA mi-am redefinit identitatea de feminista si am simtit ca pot avea oricand sprijinul necesar in ceea ce presupune concretizarea proiectelor, viziunilor privind egalitatea de sanse, combaterea violentei impotriva femeilor, precum si combaterea hartuirii stradale.

Continutul acestui comunicat nu reprezintă in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.

Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor comunicatului;

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati:

www.eeagrants.org

FondONG