În fiecare an pe 26 septembrie sărbătorim Ziua Mondială a Contracepției, zi de conştientizare a importanței sănătății reproducerii și a planificării familiale şi de celebrare a metodelor contraceptive moderne.
Deşi aceasta este o epocă a vitezei, a informaţiilor, a evoluţiei şi a dezvoltării, trăim într-o realitate încă plină de mituri despre metodele contraceptive, este plin internetul de surse care ne povestesc, fără o dovadă ştiinţifică, fără cercetări reale şi reprezentative, însă cu aparenţa de „ştiinţă pură” că dacă folosim orice metodă contraceptivă putem chiar să murim.
În lipsa îndrumării din partea unei persoane avizate, pregătite în acest domeniu suntem la mâna norocului şi depindem de ceea ce ne afişează pe primele pagini motorul de căutare Google: putem găsi informaţii calitative, clare despre modul de folosire a metodelor contraceptive, despre beneficiile şi riscurile ce corespund fiecăreia dintre aceste metode disponibile, despre gradul de eficienţă împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau împotriva sarcinilor nedorite sau putem găsi informaţii pseudoştiinţifice, false despre pericolele folosirii metodelor contraceptive asupra sănătăţii persoanei, dezinformări din partea militanţilor şi militantelor pentru abstinenţă pănă la căsătorie sau din partea celor care consideră că sexualitatea şi exprimarea ei este un păcat ce trebuie aspru pedepsit încă de pe lumea aceasta.
Să nu uitam însă că sunt români şi românce pentru care accesul la internet continuă să fie doar un vis frumos şi deţinerea unui computer, laptop, tabletă sau smartphone nu este nici pe departe atât de răspândită pe cum cred politicienii şi politicienele noştri/noastre.
Contracepţia – cât este de accesibilă?
In cazurile în care există informarea despre metode contraceptive ce pot fi folosite, accesul efectiv la ele este o altă realitate tristă: în România există sate fără farmacii, există sate cu o singură farmacie, există multe sate în a căror farmacii nu se găsesc mai multe metode contraceptive din care să o alegi pe cea potrivită pentru nevoile şi preferinţele tale.
Pentru că sexul este un subiect tabu mulţi tineri şi tinere evită să cumpere prezervative sau pastile contraceptive de ruşine că vor cel/cea care le vinde vor râde de ei/ele, de teamă că oamenii care stau la coadă în spatele lor în magazin sau în farmacie îi/le vor judeca, de teamă că părinţii care le-au interzis să aibă o viaţă sexuală vor afla de la eventualii vecini care îi/le surprind achiziţionând aceste mijloace de protecţie.
Am vrut să verificăm cât de accesibile sunt aici, în Bucureşti, metodele contraceptive fără efecte pe termen lung, aşa că am trecut pragul primei farmacii care se găsea în drumul nostru, o farmacie amplasată într-o intersecţie foarte circulată din capitală, lângă ieşirea de la metrou. Acolo aveau o singură firmă de prezervative la vânzare, unele nu tocmai ieftine: 12 lei o cutie cu 3 bucăţi. Daca nu ai la tine (sau nu ai deloc) aceşti bani, nu poţi să cumperi prezervative.
Insă fiind vorba despre Bucureşti, am găsit 3 farmacii pe acelaşi trotuar. Am intrat în a doua farmacie, imediat lângă prima. Am găsit prezervative şi mai ieftine, dar şi mai scumpe: de la 5,99 lei până la 18,49 lei. Pentru pastile anticonceptionale trebuie să plăteşti între 8 lei şi 60 de lei. O alta variantă disponibilă în această farmacie sunt ovulele contraceptive, o metodă care costă între 25 de lei şi 30 de lei. Ca şi contracepţie de urgenţă am găsit pastila „de a doua zi” disponibilă aici cu preţuri între 45 lei şi 70 de lei. Să ţinem cont de faptul că aceste metode sunt dintre cele care trebuie administrate regulat, trebuie procurate, în medie, cam o dată pe lună.
In rest, nu am găsit alte metode contraceptive: nici femidom (prezervativul feminin), nici plasturi contraceptivi, iar în cea de-a treia farmacie nu am găsit nici personal dispus să ne ofere informaţii legate de ceea e disponibil la vânzare, cât costă, cum se administrează.
Tinerii şi tinerele sunt categoria de persoane ce dispune de venituri financiare foarte mici sau deloc (şomajul în rândul tinerilor şi tinerelor e foarte mare în România; tinerii şi tinerele au dificultăţi în a se angaja datorită lipsei de experienţă de muncă; bursele universitare sunt foarte mici, având în vedere costurile de întreţinere în oraşe care sunt centre universitare; alocaţiile pentru liceeni şi liceene sunt mult mai mici decât bursele pentru studenţi şi studente, etc). Dacă ei/ ele nu au alături o familie care să le înţeleagă nevoile, să le respecte alegerile, să cunoască importanţă relaţiilor sexuale protejate şi să le poată oferi bani pentru a folosi o metoda contraceptivă potrivită, aceşti tineri şi aceste tinere nu se afla în situaţia de a face o alegere pentru sănătatea şi viata lor, ci se găsesc la mâna „destinului”, a norocului sau, dimpotrivă, a nenorocirii.
Ar trebui ca 26 septembrie să fie o zi în care să sărbătorim beneficiile pe care le aduce existenţa metodelor contraceptive în vieţile noastre. Ar trebui ca 26 septembrie să fie o zi în care să ne constientizăm privilegiile pe care le avem astăzi în comparaţie cu cei şi cele ce au trăit cu ceva timp în urma noastră şi pentru care fiecare raport sexual era un ca un joc la ruleta rusească şi ar trebui ca 26 septembrie să fie o zi în care să reflectăm la situaţia celor care încă nu îşi permit fianciar sau fizic să folosească aceste metode contraceptive, metode care unora dintre noi ne permit să avem control asupra vieţilor noastre, ne permit să ne protejăm sănătatea reproductivă, ne permit să ne exercităm drepturile reproductive pe care le avem ca fete, ca femei, ca băieţi şi ca bărbaţi care trăim în realitatea de astăzi.
Am adunat câteva mesaje de la tineri şi tinere care vor să transmită un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Contracepţiei:
„Contracepţia este o nevoie şi un drept, însa mă simt privilegiată când îmi exercit acest drept pe care toţi şi toate îl avem pentru că ştiu că sunt printre puţinele persoane care au acces la informaţii de calitate despre reproducere şi sexualitate, printre puţinele persoane care îşi permit financiar să folosească aceste metode şi să se bucure de libertatea de a alege dacă să aibă copii sau nu, câţi şi când să aibă aceşti copiii şi printre puţinele persoane care se pot bucura de o viaţă sexuală fără riscul unor boli cu transmitere sexuală. Mi-aş dori ca toată lumea să fie în situaţia să facă alegeri informate cu privire la viaţa şi la viitorul lor, mi-aş dori ca toţi şi toate să ne bucurăm de independeţa şi de libertatea oferită de existenţa şi de evoluţia metodelor contraceptive.” – Ştefania
„Contracepţia înseamnă pentru mine posibilitatea de a dormi la fel de adânc după sex ca şi bărbatul , înseamnă libertatea de a mă bucura de propriul corp. Habar nu am ce ar însemna pentru mine lipsa contraceptivelor. E bine că nu sunt nevoită să trec prin aşa ceva. Presupun că aă avea de ales între frică, stres şi vinovăţie, ceea ce nu ar fi chiar o alegere.” – Florinela
„Intotdeauana este mai bine să prevenim! Este viaţa ta, corpul tău, alegerea ta…Alege metoda contraceptivă potrivită.” – Ana Maria
„Cunoaşterea metodelor contraceptive şi accesul la ele este unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa fiecarui tânăr/ fiecărei tinere care îşi începe viaţa sexuală, de aici reiese şi necesitatea educaţiei sexuale. Sănătatea vieţii sexuale stă în libertatea de alegere a fiecaruia/fiecăreia a metodei contraceptive care îi este cea mai potrivită, accesul la aceste metode nu ar trebui să fie îngrădit de nimic, fie că vorbim de vreo instituţie sau de oameni.” – Manuela
„Pentru mine contracepția inseamnă eliberarea de roluri de gen impuse de dogme patriarhale. Cine refuză contracepția amenință progresul, egalitatea de gen și sănătatea.” – Nico
„Accesul la metode contraceptive adecvate şi la servicii de planificare familială este un drept şi nu ar trebui să fie un privilegiu. Educația sexuală, serviciile de planificare familială şi asistența medicală gratuită, accesul gratuit la metode contraceptive nu ar trebui să lipsească din nicio țară cu pretenții democratice. Barza nu aduce copii, iar igonorarea problemei educației sexuale și a accesului la contraceptive nu aduce nimic bun! A fi părinte e o alegere, nu o obligație, nu o pedepsă. Orice alegere trebuie să fie o alegere informată și trebuie să fie respectată!” – Miruna.
„Metodele de contracepţie trebuie să fie accesibile pentru noi toate şi toţi. E dreptul nostru să beneficiem de un acces sigur şi uşor la contracepţie. Vreau contracepţie, nu poveşti despre barza care aduce copilul şi despre datoria femeilor de a „produce” urmaşi şi urmaşe pentru neam” – Simona