Recenzie – „Introducere in sociologia corpului”

Inca din Antichitate omul facea o distinctie clara intre corpul viu si corpul mort. In functie de statutul social al individului, corpul era valoros doar pe timpul vietii ca sursa de putere fizica sau si dupa moarte ca relicva divina. Corpul a fost inca din cele mai vechi timpuri un indicator de a diferentia intre oameni in diverse situatii sociale. De regula integritatea corporala era unul din indicatorii in baza carora barbatii erau trimisi la razboi.

De-a lungul istoriei insa corpul a fost analizat mereu raportat la 2 granite: datul biologic (natura) si constructul cultural. De cele mai multe ori analizele de tip cultural erau puternic influentate de viziuni venite din zona spirituala sau sacra definita de diversele conceptii religioase. Corpul gol promovat intens in arta clasica greaca si romana devine, peste timp, un subiect tabu, sau cum sustine autoarea cartii “expresia anormalului, a transgresivitatii, a iesirii din cadrele institutionalizate a relatiilor sociale decente si temperate de actiunea culturii”.

Corpul ideal a reprezentat mereu un punct de interes pentru oameni, numeroase culturi fiind fundamentate pe conceptia confrom careia corpul are tendinta de a se degrada, fapt ce afecteaza viata de zi cu zi a oamenilor. Aceste conceptii au dus la numeroase constructii culturale axate pe ritualuri de ingrijire a corpului prin exercitii fizice similare cu cele facute azi in salile de sport.

In ultimele doua decenii corpul a inceput sa fie din ce in ce mai des privit ca fiind mai mult o constructie simbolica decat o realitate in sine, imaginea asupra corpului fiind mai mult o perceptie a individului care de cele mai multe ori este modelata cultural.

Cartea “Introducere in sociologia corpului – Teme, perspective si experiente intrupate” coordonata de Laura Grunberg isi propune o abordare multidisciplinara a corpului pornind de la rolul activ al corpului in viata sociala si de la interesul tot mai crescut de a analiza corpul si reprezentarile asupra acestuia. Cartea debuteaza cu perspectivele teoretice existente cu privire la corp insa trateaza si teme controversate precum nuditatea, tatuajele, transplantul de organe sau corpul ca o constructie ideala.

Material realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru egalitate de sanse!

Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

http://www.fondong.fdsc.ro/

Comentariile sunt închise.