Prevenirea cancerului de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Dezvoltarea anormală a celulelor din colul uterin, acea parte a uterului care se deschide spre vagin. Este important de știut că acest tip de cancer este cauzat de apariția unui virus – HPV – care poate cauza schimbări în țesuturi. 

Virusul HPV (virusul papiloma uman) se ia prin contactul direct – fie prin contact sexual vaginal, anal sau oral, fie prin simpla atingere. HPV poate cauza o infecție în colul uterin, iar dacă aceasta se menține pe termen lung, ea poate cauza schimbări în natura celulelor cervicale. O majoritate a populației contactează, în decursul vieții, virusul HPV – doar un mic număr dezvoltă cancer de col în urma acestuia.

Există vaccin pentru HPV – iar el se administrează mai ales fetelor (în jurul vârstei de 11-12 ani), dar se poate administra și băieților, care sunt purtători. Deși a exista un program național de vaccinare, prin care copiii puteau fi vaccinați gratuit, în prezent acest vaccin se găsește numai contra cost.

În cazul cancerului de col uterin, vaccinul anti-HPV poate preveni între 70 și 85% dintre celulele care pot deveni canceroase. Vaccinul tipic conține cele mai importante tulpini care conduc la apariția cancerului, iar împreună cu screeningul periodic, el poate conduce la o reducere semnificativă a riscurilor. Întrebați medicul de familie despre vaccinul anti-HPV

Cancerul de col uterin este foarte frecvent, iar în România el apare de două ori mai des decât în alte țări europene, devenind astfel al doilea cancer care afectează femeile, după cel de sân. Este important de știut că România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea pe fondul acestei boli – riscul de deces este de trei ori mai mare decât media europeană. Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer pentru femeile din România cu vârste între 15 și 44 de ani – 6 femei mor zilnic din această cauză. 

Depistare precoce pentru cancerul de col

Screening-ul pentru cancerul cervical se poate realiza fie prin inspecție vizuală simplă și colorare cu acid acetic, fie prin testul Babeș Papanicolau realizat la intervale regulate, fie prin testarea HPV. 

În România, femeile cu vârste între 25 – 64 de ani, care au sau NU au asigurare de sănătate, pot beneficia de GRATUITATE pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau.

Testul Babeș Papanicolau se efectuează anual după vârsta de 35 de ani, iar medicii recomandă ca primul astfel de test să fie făcut la împlinirea vârstei de 21 de ani sau la trei ani de la primul contact sexual, dacă aceasta a avut loc înaintea acestei vârste. În funcție de rezultatele testului, medicul poate decide dacă vei continua să faci testul anual sau la intervale mai mari de timp. Ghidul european recomandă ca femeile care nu prezintă simptome să facă un astfel de test la interval de 3-5 ani, dacă rezultatele testului sunt normale.

Mai multe informații despre PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN ȘI A CANCERULUI DE SÂN AICI. Material realizat în cadrul Programului În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de FDSC.