Mituri despre hărțuirea sexuală împotriva studentelor

Poate nu o dată ai auzit despre cazuri de hărțuire sexuală întâmplate în diverse facultăți din România sau din alte state, sau poate ai discutat cu colegele și colegii din facultate, la o cafea, despre comportamentul ciudat și nepotrivit al unui profesor față de o studentă.

Pentru că miturile despre violența asupra femeilor și hărțuirea sexuală întrețin prejudecăți și formează comportamente discriminatorii, dar și pentru că au efecte și impact grav asupra celor care trec prin acest fenomen, te invităm să (re)descoperi o serie de mituri și realități despre hărțuirea sexuală în mediul univeristar. 

A fi conștient/ă de ele  înseamnă PUTERE! Puterea de a te feri de astfel de situații, puterea de a-ți păstra calmul dacă ți se întâmplă asta ție sau cuiva cunoscut și de a ști că doar persoana care hărțuiește este de vină și trebuie sancționată, puterea de a lupta împotriva hărțuitorului și puterea de a lupta pentru un spațiu educațional sigur.

Mit: Femeile sunt hărțuite sexual pentru că ,,și-o cer”: se îmbracă, se machiază și se comportă într-un anumit fel.

Realitate: Singura vinovată pentru hărțuire sexuală este persoana care hărțuiește, nu cea hărțuită. Îmbrăcămintea, machiajul sau personalitatea femeilor nu au nicio legătură cu hărțuirea sexuală și nu constituie cauză sau motiv pentru acest comportament care nu este motivat de aspectul fizic sau de atracția sexuală ci reprezintă o exprimare a puterii, ostilității și ierarhiei dintre persoana hărțuită și cea care hărțuieste. Victima hărțuirii sexuale trăiește o experiență traumatizantă de cele mai multe ori, dificilă, dureroasă. Discursul care învinovățește victima, precum ”purta haine indencente, provocatoare”, ”era machiată strident”, ”i-a plăcut și ei” este greșit și inacceptabil.

Mit: Studentele inventează povești cum că au fost hărțuite sexual pentru a se răzbuna pe anumiți profesori/studenți sau pentru a obține note mai mari.

Realitate: Foarte rar se poate întâmpla să se depună o plângere falsă, pentru că trebuie să ai probe și procesul de a demonstra că ai trect prin experiența asta nu este unul ușor. De fapt, studentele care sunt hărțuite sexual sunt descurajate să depună plângere, de lipsa unor proceduri și sancțiuni clare împotriva agresorilor, cât și din cauza presiunii publice asupra lor.

Mit: Gravitatea hărțuirii sexuale în mediul universitar este una exagerată. Persoanele care condamnă acest fenomen nu au simțul umorului. Presupusa hărțuire este de fapt un flirt sau o glumă și nu face nimănui rău.

Realitate: Nu există nicio legătură între hărțuirea sexuală și flirtul sau interesul manifestat între două persoane. Hărțuirea sexuală are efecte și impact grav asupra persoanelor care trec prin acest fenomen. Este un comportament umilitor, degradant, care aduce atingere demnității persoanei hărțuite și stării sale emoționale și afectează activitatea academică a acesteia.

Mit: Dacă ți se întâmplă să treci prin hărțuire sexuală în universitate sau să fii martor/ă la o situație de genul, e mai bine să o ignori pentru că așa va înceta.

Realitate: Nu va înceta. Ignorarea situației de hărțuire sexuală prin care treci sau la care ești martor/ă nu va rezolva nimic pentru că cei care hărțuiesc o vor face în continuare și vor simți că dețin puterea asupra ta sau asupra persoanei pe care o hărțuiesc. Ignorarea acestui fenomen este ineficientă și nerecomandată.

Mit: Dacă o persoană ar vrea să descurajeze sau să oprească hărțuirea sexuală prin care trece, ar face-o.

Realitate: De obicei, persoana care hărțuiește sexual se află într-o poziție superioară, are puterea de a  amenința, de a acorda note mici la evaluare, iar persoana hărțuită se teme să acționeze. Mai mult, prejudecățile de tipul când o femeie spune ”nu” e de fapt ”da”, legitimează comportamentul agresorului, deși persoana hărțuită se opune și încearcă să oprească acest comportament.

Proiectul „Așa se CeRe” este finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org