Cerc de lectură – Femeile în politică

Alexandra Dumitriu

 

Cercul de lectură “Femeile în politică” ţinut de voluntarele Aila Veli, Manuela Stoean, Loredana Vâlcianu şi Fatma Yilmaz mi s-a părut extrem de interesant. Iniţial programul nu mi-ar fi permis să ajung, însă în ultima clipa am reuşit să ajung şi am asistat la o discuţie extrem de interesantă despre locul şi rolul femeilor în politică.

Dezbaterea s-a bazat pe textele “Why Are Women Still Not Running for Public Office?” şi “Girls Just Wanna Not Run.The Gender Gap in Young Americans’ Political Ambition”, de Jennifer L. Lawless şi Richard L. Fox, temele atinse ţinând de patriarhat şi modul în care acesta afectează participarea politică a femeilor, de piedicile cu care se confruntă tinerele femei atunci când intră în politică.

Mi-a plăcut că au fost tratate şi cazuri concrete din politica românească precum cel al Monei Muscă, al Alinei Gorghiu, dar şi al unor parlamentare care păreau să lupte pentru reprezentarea femeilor însă în realitate nu prea luptau.

Deşi părerile cu privire la subiectele discutate au fost împărţite am reuşit să ne ascultăm şi să argumentăm solid opţiunile pe care le aveam.

Bilanţul discuţiei a fost acela că deşi se fac multe pentru că femeile să fie mai active politic sistemul este încă unul tradiţional care pune piedici atât directe cât şi indirecte femeilor care vor să activeze în politică.

 

Material realizat in cadrul proiectului “Impreuna pentru egalitate de sanse! Consolidare si dezvoltare prin voluntariat si implicare civica”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondul ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati

www.eeagrants.org  http://www.fondong.fdsc.ro/

Comentariile sunt închise.