Ce măsuri își asumă partidele politice pentru a crește reprezentarea femeilor în Parlament

Comunicat de presă

București, 10 Octombrie 2016

În contextul pregătirii listelor de candidați pentru alegerile parlamentare Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei și Ambasada Țărilor de Jos împreună cu Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați au organizat o dezbatere despre creșterea reprezentării femeilor în alegerile parlamentare din 2016.

Evenimentul a oferit posibilitatea celor cinci partide politice din România, prezente la dezbatere, să prezinte măsuri concrete adoptate pentru asigurarea unui context favorabil implicării femeilor pe scena politică. Datele statistice ale Uniunii Inter-parlamentare poziționează România pe locul 133 în lume, cu o reprezentare a femeilor de 13.7% în Camera Deputaților și 7.7% în Senat.

Au participat la dezbatere membri ai partidelor politice – Biro Rozalia (UDMR), Gabriela Crețu (PSD), Ionuț Stroe (PNL), Dana Varga (ALDE) și Roxana Wring (USR), dar și Laurențiu Ștefan (Consilier prezidențial pe politică internă) și Oana Țoiu (Secretar de Stat, Ministerul Muncii). Dezbaterea a fost moderată de Oana Preda, Director Executiv al Centrului de Resurse pentru participare publică.

Discuțiile purtate în cadrul dezbaterii au indicat ca posibile soluții pentru creșterea reprezentării femeilor în politică o dezvoltare organică, ce impune schimbarea mentalităților și normelor existente la nivelul societății referitoare la participarea femeilor la nivel decizional, cât și o schimbare care să pornească de la nivelul decizional, care să își asume creșterea reprezentantivității femeilor în Parlament și a numărului de femei în funcții de decizie.

Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la dezbatere au promis măsuri concrete pentru asigurarea unei reprezentativități echilibrate a femeilor și bărbaților în Parlament:

 NumeMăsură asumată
1UDMR  4 sau 5 femei vor fi pe locuri eligibile din 28 de de candidați pe locuri eligibile
2PSDCel putin 30% femei pe locurile eligibile pe listele de candidati. În fiecare județ va exista cel puțin o femeie pe locuri eligibile pe listele de candidați.
3PNLCel puțin 30% femei pe locuri eligibile pe listele de candidați
4ALDESusțin introducerea în legislație a cotelor de reprezentare a femeilor și bărbaților de cel puțin 30% pe listele de candidați. Încă nu s-au finalizat listele, dar doresc cât mai multe femei pe listele de candidați.
5USRSunt deschiși la participarea cât mai multor femei pe listele de candidați.

Laurențiu Ștefan, Consilier prezidențial pe politică internă, a menționat că “Președintele Klaus Iohannis încurajează partidele politice să caute soluții care să ducă la o reprezentare mai mare a femeilor în Parlament și în general în poziții de conducere în instituțiile publice. Ștefan a salutat deciziile anumitor partide politice care s-au angajat să ofere locuri eligibile pe listele de candidați pentru Parlament în proporție de cel puțin 30 la sută și și-a exprimat speranța ca viitorul Parlament să reflecte această voință politică”.

„Din 1990 până în prezent Parlamentul a fost format din peste 87% bărbați, chiar peste 95%. Nu putem vorbi de o democrație consolidată atât timp cât componența Parlamentului nu este reprezentativă pentru femei, adică 51% din populația acestei țări. Așteptăm în următoarele săptămâni să vedem listele de candidați propuse de partidele politice și sperăm că ele vor reflecta promisiunile făcute în cadrul evenimentului de astăzi.” Andreea Bragă, Preşedintă Centrul FILIA.

Doamna Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei în România, a amintit că „Mass-media are un rol foarte important în a aduce pe agenda partidelor politice subiectul reprezentării femeilor la nivel politic, astfel încât acestea să asigure voluntar o reprezentativitate echilibrată a femeilor și bărbaților.”

Domnul Ramiro Fernández Bachiller, Ambasador al Spaniei în România, a exemplificat schimbarea pornită voluntar de la partidele politice care au adoptat cote voluntare ce au început de la 25% și au ajuns la 40%, iar din anul 2007 există o lege (Lege organică) pentru egalitatea efectivă între femei și bărbați care prevede că pe listele de candidați nu pot fi mai puțin de 40% din fiecare gen, procent ce trebuie respectat la fiecare 5 poziții pe listele pentru alegerile locale, națioanle și europarlamentare.

Adjunctul Misiunii Ambasadei Țărilor de Jos, doamna Anke ter Hoeve-van Heek, a subliniat faptul că „Populația este formată din 50% femei și 50% bărbați și a devenit natural pentru partidele politice din Olanda să asigure o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților pe listele de candidați.”

Andra Croitoru, Secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, a prezentat rezultatele studiului realizat de ANES cu privire la alegerile locale din 2016 și a menționat că „Agenția sprijină respectarea principiului participării echilibrate la decizie și încurajează participarea cât mai multor femei la alegerile parlamentare.”

În cadrul dezbaterii s-a amintit și de sistemul Zipper, asa numitul sistem “fermoar”, care este popular în unele state europene și care presupune ca listele de candidați ale partidelor să alterneze între o femeie, un bărbat sau ca la fiecare trei candidați să fie și o femeie.