Atelier Fenomenul Revenge Porn

Sâmbătă, 9 aprilie, Centrul FILIA vă invită să participaţi ȋncepând cu ora 13.30 la atelierul “Fenomenul “revenge porn” sau cum devine corpul femeii bun public al internetului fără acordul ei ” organizat de Venera Dimulescu şi Alina Stefania Petre, voluntare ale FILIA.

Atelierul propune o discuție despre cauzele și efectele unei forme de violență din mediul online la adresa femeilor care a luat de curând amploare: revenge porn-ul.

Apariția internetului a promis individului un nou spațiu al libertății de exprimare, un spațiu al jocului cu identitatea (de gen), al eliberării de normele sociale și de instituțiile care vor să-l disciplineze, un spațiu online care să pună bazele unei schimbări sociale în offline. Acest spațiu a fost creat și există. Însă în paralel cu el funcționează un altul care copiază și adaptează valori și practici din societatea tradițională.

Revenge porn-ul este un hibrid de practici ale violenței la adresa femeilor care, prin instrumentul digital al anonimității, are intenția de a controla și pedepsi comportamentul social sau sexual al femeilor. Pentru că un act de revenge porn poate cuprinde de toate: de la obiectualizare sexuală la body-shaming; de la hate speech la viol digital, efectele sunt imprevizibile pentru legislația care încă nu știe pe cine să protejeze pe internet și de ce.

Atelierul este structurat in trei etape: vom incepe discuţia cu o analiză din perspectivă feministă a fenomenului de revenge porn, vom continua prin prezentarea cadrului juridic prin care această formă de violenţă poate fi sancţionată ȋn prezent și, nu ȋn ultimul rând, vom discuta pe baza unor exemple de cazuri prin vizionarea unui număr de material video ȋn serie realizate de CNN.

Intrarea este liberă.
Se acordă certificate de participare.

Unde: Biblioteca Metropolitană, Str. Tache ionescu, nr. 4
Când: Sâmbătă, 4 aprilie 2016, ora 13.30

Vă aşteptăm!

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „E-Vip: Egalitate prin Voluntariat, Inovaţie, Profesionalizare”. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 -2014
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesatiwww.eeagrants.org www.fondong.fdsc.ro